מחלות ועיוותים בעמוד השדרה
עמוד השדרה הוא החלק הקשיח במערכת השלד אשר נושא את המשקל של פלג הגוף העליון ותפקידו הוא להגן על חוט השדרה ולתת לגוף גמישות ויציבות. לאורך עמוד השדרה עוברת תעלת השדרה המכילה בתוכה את חוט השדרה המהווה חלק ממערכת העצבים של הגוף.
יש שני סוגים של מחלות העלולות לגרום לפגיעה בחוליות וברקמות הגוף ולשנות את המבניות של עמוד השדרה, מחלות חוליות ומחלות עיוותים.
בין מחלות החוליות אנו מונים את דלקת חוליות מקשחת, דלקת מפרקים ניוונית, קשחת חוליות ושברי מאמץ.
דלקת חוליות מקשחת זוהי מחלקה דלקתית, כרונית, מחלה הפוגעת במפרקי עמוד השדרה, וכתוצאה מהמחלה עמוד השדרה מתקשח בשל איחוי של מספר חוליות.
קשחת חוליות – אלו שינויים ניווניים בעמוד השדרה הקשורים לגיל, שינויים אשר גורמים להקשחת החוליות והמפרקים. בעקבות ניוון של הדיסקים שבין החוליות, על החוליות צומחות בליטות עצם אשר מגדילות את שטח החוליות ואת העומס עליהן. בליטות אלו מגבילות את התנועה של המפרקים בין החוליות וגורמות להקשחה של החוליות. הן יכולות להופיע בחוליות הצוואר, בחוליות החזית או בחוליות המותניות.
שברי מאמץ נגרמים כתוצאה ממאמץ אינטנסיבי על עצמות הגוף ועל החוליות.
בין מחלות ועיוותים אנו מונים את ספונדילוליזיס, את העקמת, העקשת ואת פיתול הצוואר.
ספונדילוליזיס זהו פגם בחוליות הנובע מבעיה גנטית או משבר מאמץ בחוליות.
העקמת – סקוליוזיס – היא עיוות הנוצר בעמוד השדרה והעקשת היא גיבנת או כל מצב שבו יש לקות ביציבה של הגוף היוצר עיקול יתר של הגב העליון.
פיתול צוואר הוא מנח צוואר לא תקין הגורם לפיתול בצוואר.
מהי עקמת – סקוליוזיס: על המחלה, על הסימפטומים, על הסיבוכים ועל הטיפול
עקמת בגב היא מצב שבו עמוד השדרה מתעקם לאחד מצדי הגוף. הסיבות לעקמת אינן ידועות, המחלה מתפתחת במהלך תקופת ההתבגרות, אך היא יכולה להתרחש גם אצל מבוגרים. ברוב המקרים העקמת היא מחלה קלה, אך היא עלולה להקשות על תפקוד תקין של הריאות ולהשפיע על חלל בית החזה.
יש מספר סימנים המצביעים על האפשרות לעקמת בגב. אם אתם מבחינים באחד או ביותר מהסימנים הבאים יש לפנות לאורתופד.
תנוחה נטויה לצד מסוים, כאבי גב בעמידה ממושכת, גובה מותניים וכתפיים לא שווה וכלוב צלעות שאינו אחיד וכתוצאה מכך יש צלעות בגבוהים שונים.
בשמונה מתוך עשרה מקרים הסיבות להופעת העקמת אינם ידועות, ולכן היא מכונה מחלה אידיופתית – מחלה שסיבותיה אינן ידועות. עם זאת הגנים עלולים להגביר את הסיכוי להופעת העקמת שכן היא נוטה להופיע במשפחות.
לעתים רחוקות העקמת עלולה להופיע בעקבות אחד מהמצבים הבאים, עקמת מולדת, עקמת עצב השרירי ועקמת ניוונית.
סיבוכים אפשריים למחלת העקמת הן בעיות נשימה, בעיות גב ושינויים בולטים במראה החיצוני כמו חוסר אחידות בירכיים ובברכיים, סטייה של המותניים לצד אחד וצלעות בולטות.
איך מטפלים?
בעת תכנון הטיפול ישקול הרופא מספר פרמטרים כמו מיקום העקמת, חומרת המחלה, גיל המטופל ומספר שנות הגדילה שנותרו. בהתאם לגורמים האלו ישקול הרופא את אפשרות הטיפול המתאימה ביותר.
ישנם מספר טיפולים אפשריים, מעקב וצילומי רנטגן כדי לעקוב אחרי החמרת המחלה, טיפולי פיזיותרפיה, מחוך אורתופדי או ניתוח יישור גב.
מהי עקשת – קיפוזיס: מהם הסימפטומים, על הגורמים על הסיבוכים ועל הטיפול
עקשת, או בשמה המקצועי קיפוזיס, הוא ליקוי יציבתי שבו בעמוד השדרה בגב העליון קיים עיקול יתר הגדול מהנורמה.
לאנשים הסובלים מעקשת יש בליטה הניכרת לעין על הגב העליון – הגיבנת – כאשר מהצד, הגב העליון נראה מעוגל או מתבלט כלפי חוץ.
בין הגורמים להופעת העקשת אפשר למנות את מחלת אוסטאופורוזיס שהיא הפרעה של דילול העצם, מצב שבו החוליות הופכות שבריריות ויכולות להישבר בקלות או לגרום לריסוק החוליות כתוצאה מעומס.
גורמים נוספים של מחלת העקשת הם ניוון של הדיסקים הנמצאים בין חוליות עמוד השדרה, מומים מולדים, מחלת שרויימן המתרחשת ברוב המקרים בתקופת ההתבגרות, תסמונות שונות, מחלת הסרטן וטיפולים במחלת הסרטן.
איך מאבחנים ואיך מטפלים בעקשת?
בשלב האבחון הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, את ההיסטוריה המשפחתית, את ההיסטוריה של בעיות גב צוואר של המטופל ויברר מתי הבחין המטופל לראשונה בסימפטומים המלווים את התופעה.
לאחר מכן יבצע הרופא בדיקה גופנית שנועדה להעריך את עקומת עמוד השדרה בעת עמידה זקופה ובעת כיפוף קדימה. הרופא יבדוק את הכוח של המטופל, את התחושה, את הרפלקסים ואת הגמישות בזרועות וברגליים. בהתבסס על הבדיקות הרופא ישלח את המטופל לצילומי רנטגן של עמוד השדרה.
אפשר לטפל בעקשת באמצעות פעילות גופנית שנועדה לחזק את שרירי הגב ולתקן את היציבה או בתרגילי פיזיותרפיה. במקרים קלים אפשר גם לטפל בתרופות נוגדות דלקת או משככי כאבים. אם המטופל נמצא עדיין בשלבי הגדילה אפשר לטפל בסד ייעודי עד אשר המטופל מפסיק לגדול ולהתפתח.
במקרים בהם העקשת כוללת עקומה הגדולה משבעים וחמש מעלות, כאבים חזקים ותלונות נוירולוגיות, ראייתיות או לבביות, ישקול הרופא ניתוח שנועד לתקן באופן חלקי את העיוות של העקשת, לשפר את יישור עמוד השדרה הכללי ולהקל על הכאב.
עקמת וקיפוזיס אצל ילדים
עקמת אצל ילדים
ברוב המקרים העקמת תופיע כבר בגיל הילדות או בגיל ההתבגרות והיא עשויה להחמיר עם הזמן.
הטיפול הראשוני בעקמת הוא טיפול באמצעות מחוך המפעיל כוחות מכניים על השרירים ועל הצלעות, השרירים והצלעות מפעילים כוחות על החוליות ומשנים את קצב הגדילה שלהם. הטיפול במחוך יעיל רק בתקופה שבה הילד עדיין גדל ומתפתח. את הטיפול במחוך מומלץ לשלב עם פעילות גופנית, בעיקר שחייה, כדי למנוע את התנוונות השרירים כתוצאה מלבישת המחוך.
כשישים עד שבעים אחוז מהמטופלים הנעזרים במחוך מצליחים למנוע מעצמם את הצורך בניתוח. רק במקרים שבהם הטיפול במחוך לא הצליח להאט את התפתחות העקמת, במקרים שבהם צפויה החמרה משמעותית או הפרעה נשימתית, ימליץ הרופא על ניתוח.
במהלך הניתוח מחדיר הרופא ברגים ווים לחוליות הגב אשר מחוברים למוטות המיישרים את העקומה. ברוב המקרים הניתוח לא מפריע לתפקוד היום יומי ואחוזי ההצלחה שלו עומדים על תשעים אחוז.
קיפוזיס – עקשת – אצל ילדים
הטיפול בקיפוזיס משתנה מילד לילד ותלוי בגורמים ובחומרת המחלה. כצעד ראשון עשוי הרופא להמליץ על טיפול במשככי כאבים או באמצעות חבישת מגן לגוף, בעיקר אצל ילדים הלוקים במחלת שויירמן והעצמות שלהם נמצאים בתהליך גדילה. חבישת המגן עשויה לעצור את החמרת העקשת.
במצבים שבהם הגיבנת פוגעת בעמוד השדרה או בשורשי העצבים ימליץ הרופא על ניתוח כירורגי במטרה להפחית את מידת העקמומיות.
טיפולים נוספים העשויים לשפר את המצב הם טיפולי פיזיותרפיה או פעילות גופנית כמו יוגה המסייעת לגמישות של עמוד השדרה והגברת טווח התנועה.
היצרות תעלת השדרה
היצרות תעלת השדרה זוהי מחלה הנפוצה בעיקר בין בני חמישים ומעלה, אך לא רק. זוהי מחלה שבה נוצר מצב של לחץ על חוט השדרה או על העצבים היוצאים ממנו.
מצב זה נגרם לרוב כתוצאה מתהליכים ניווניים שונים המתרחשים כחלק מתהליך ההזדקנות וגורמים לשינויים במבנים הגרמיים של החוליות עם יצירת זיזי עצם או אוסטיאופיטים המגדילים את שטח הפנים של החוליה, מגבילים את התנועה וגורמים לעיבוי והסתיידויות של רצועות הקושרות את החוליות זו לזו או כתוצאה מהופעת בלט של הדיסק הבין חולייתי.
הלחץ על חוט השדרה מביא לתסמינים שונים המשתנים בין המטופלים כתלות במקום ההיצרות בעמוד השדרה. ייתכן שבתחילת המחלה המטופל לא יסבול מתסמינים כלשהם, אך ככל שהמחלה מתקדמת והלחץ על חוט השדרה או על שורשי העצבים יגבר, כך תתקדם באיטיות גם הופעת התסמינים.
התסמינים הנפוצים להיצרות תעלת השדרה הם כאבי גב, כאבים או תחושת נימול ברגליים, חולשה כללית, הרגשת כבדות והתכווצות שרירים לאחר הליכה או עמידה מושכת. ככל שהתסמינים מחמירים יכולות להופיע בעיות ביכולת ההליכה, בקיצור המרחקים שאותם מסוגל המטופל לעבור לפני שמופיעים כאבים המאלצים אותו לעצור.
הטיפולים השמרניים במחלה כוללים תרופות משככות כאבים, תרופות אנטי דלקתיות, הזרקה מקומית של סטרואידים, הגבלת פעילות גופנית, טיפולי פיזיותרפיה ובמקרה הצורך הפחתה במשקל הגוף.
במקרים שהטיפולים השמרניים נכשלו או שהחולה סובל מהפרעה באיכות חייו עקב הסימפטומים, ניתן לטפל בבעיה באמצעות ניתוח לשחרור ההיצרות בתעלת עמוד השדרה, במטרה להפחית את הלחץ על חוט השדרה ולמנוע את התסמינים שהלחץ גורם.
לסיכום, מחלות ועיוותים של עמוד השדרה נפוצים מאוד אצל מבוגרים, אך קיימים גם בקרב ילדים. הנתונים מלמדים כי בין שלושים לשישים ושבעה אחוז מהאוכלוסייה סובלים ממחלות ועיוותים בעמוד השדרה ושכיחותם עולה עם הגיל.
המחלות והעיוותים בעמוד השדרה גורמים לכאבים ולפגיעה ביכולת התפקוד והפגיעה הנגרמת ממחלות ועיוותים אלו פוגעת באיכות החיים יותר מאשר מחלות כרוניות אחרות.