Fraud Blocker

מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

פריצת דיסק/בלט

זקוקים לייעוץ של אורתופד מומחה לעמוד שדרה?

פריצת דיסק

בין  שישים עד לשמונים אחוז מהאנשים יחוו כאבי גב תחתון באחד השלבים בחייהם, לחלק מהם כאבי גב ייגרמו כתוצאה מפריצת דיסק.

אנשים בגיל שלושים עד חמישים נוטים יותר לסבול מפריצת דיסק וגברים יותר מנשים.

פריצת דיסק היא תופעה המגיעה בדרך כלל במפתיע, היא משבשת את השגרה ובמקרים רבים היא דורשת הרבה סבלנות מאחר והטיפול בה לוקח זמן רב.

החוליות היוצרות את עמוד השדרה מרופדות בדיסקים. דיסק בין חוליתי הוא רקמת סחוס עבה הנמצאת בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה.

הדיסק מחבר בחוזקה את החוליות, פועל כבלם זעזועים עבור עצמות חוט השדרה ומאפשר סיבוב וכיפוף בין החוליות.

פריצת דיסק נוצרת כתוצאה מקרע במעטפת של הדיסק ויציאה של חלק מתכולת הדיסק אל תוך תעלת עמוד השדרה עם לחץ על העצבים היורדים אל הרגליים. 

הליקויים בדיסק, בלט או פריצה, מופיעים בדרך כלל בעמוד השדרה המותני מאחר וזהו המקום אשר נושא את מרבית המשקל בעמוד השדרה, אך יכולים להופיע גם בעמוד השדרה הצווארי.

פריצת דיסק מותני הא תופעה העלולה לגרום לכאבי גב המקרינים אל הרגל ופריצת דיסק צווארית מקרינה כאבים אל עבר היד. בכל סוג של פריצת דיסק, כל פעולה יום יומית, פשוטה ושגרתית עלולה להפוך לפעולה קשה ולעתים אפילו לבלתי נסבלת.

מה ההבדל בין בקע, בלט ופריצת דיסק

ההבדל בין בלט, בקע ופריצת דיסק הוא בדרגת החדירה של החומר הפנימי דרך הטבעת החיצונית של הדיסק. כאשר החומר בא במגע עם מערכת העצבים של עמוד השדרה, החולה סובל מכאבים ומתסמינים נוספים. 

בקע דיסק הוא השלב הקל יותר, שלב שבו סיבי המעטפת החיצונית נחלשים והחומר הפנימי שבתוך הדיסק חודר אל תוך הסיבים החיצוניים. בלט דיסק שאינו מטופל היטב עלול להוביל לפריצת דיסק

בלט דיסק נוצר כאשר נגרם הרס משמעותי של סיבי המעטפת החיצונית והחומר הפנימי בולט החוצה.

פריצת דיסק מתרחשת כאשר כל הסיבים המקיפים את הדיסק נקרעים והחומר הרך הנמצא במרכז הדיסק פורץ החוצה ומתפשט בתוך תעלת עמוד השדרה.

האם פריצת דיסק גורמת תמיד לתסמינים?

פריצת דיסק אינה בהכרח גורמת לתסמינים ואם נדייק, רוב המקרים של מחלות הדיסק אינן מלוות בתסמינים.

מחקרים עדכניים מלמדים שאצל קרוב לשישים וחמישה אחוז מהאנשים קיימת פריצת דיסק או בלט והם אינם מודעים לקיומה.

 מהם התסמינים

התסמינים משתנים בהתאם למיקום של פריצת הדיסק ולגודל הפריצה. רוב פריצות הדיסק משפיעות על צד אחד של הגוף  ולעתים, אם פריצת הדיסק אינה לוחצת על עצב, המטופל לא יחווה כאבים.

התסמינים יכולים להיות כאבים בגפה, עקצוצים, תחושת הרדמות בעור ובמצבים מתקדמים השרירים המוטוריים עלולים להיפגע, גורם המביא לחולשת שרירים ואפילו לשיתוק מלא.

רוב פריצות הדיסק מתרחשות בגב התחתון, אך הן עלולות להופיע גם בצוואר.

כאשר פריצת הדיסק מתרחשת בגב התחתון המטופל ירגש כאבים בישבן, בירך ובשוק.

הכאבים שאותם חווים החולים מתוארים בכאבים חדים דמויי הלם חשמלי והם מחמירים בעת הליכה, עמידה או ישיבה.

כאשר פריצת הדיסק מתרחשת בצוואר יחוש החולה כאבים בכתף ובזרוע. כאבים אלו מתוארים ככאבים חדים ושורפים והם מחמירים בתנוחות מסוימות או כשהחולה משתעל או אפילו מתעטש.

מהם גורמי הסיכון

הסיכון לפריצת דיסק עולה עם הגיל כתוצאה מאיבוד תכולת המים שבדיסקים הבין חולייתיים והנטייה שלהם להיפגע ככל שהגמישות שלהם הולכת וגדלה. ובנוסף, יש מספר גורמים העלולים להגביר את הסיכון לפריצת דיסק.

הנטייה הגנטית של האדם – יש אנשים היורשים נטייה לפתח פריצת דיסק.

עודף משקל גורם להפעלת לחץ מוגבר על  הדיסקים בגב התחתון.

עישון – החומרים הרעילים הנמצאים בסיגריות הורסים את רקמת הדיסק.

נהיגה  תכופה – ישיבה ממושכת בשילוב הרטט של מנוע הרכב עלולה להפעיל לחץ על עמוד השדרה.

התכופפות והרמה לא נכונה של חפצים כבדים או עבודות הדורשות הרמה של משקלים כבדים מאחר ופעולות אלו מפעילות עומס חוזר ונשנה על הדיסקים.

אורח חיים יושבני הדורש ישיבה ממושכת ובמיוחד ישיבה המאופיינת ברכינה קדימה, תנוחה אשר מפעילה לחץ גבוה על החוליות.

עיוותים מולדים בעמוד השדרה כמו עקמת או כפפת עלולים לגרום לפיזור לקוי לאורך עמוד השדרה וכתוצאה מכך לגרום ללחץ מוגבר בנקודה מסוימת, לחץ אשר מעלה את הסיכון שהדיסק יבלוט או יפרוץ.

 שרירי גב חלשים שאינם מצליחים לשאת את כל העומס המופעל על עמוד השדרה וכתוצאה מכך רוב העומס נישא על הדיסקים.

איך מאבחנים?

הרופא יבצע תשאול מקיף מתוך התייחסות לתסמינים שעליהם מתלונן המטופל ולהיסטוריה הרפואית שלו.

בשלב הבא יבצע הרופא בדיקה גופנית מדוקדקת, יאתר את מקום הכאב וימצא את התסמינים הנוספים המתלווים אליו.  

במהלך הבדיקה הרופא עשוי לבקש מהמטופל לשכב על הגב, להרים או להזיז את הרגליים בדרכים מסוימות כדי לבדוק האם המטופל חש כאבים בעת ביצע התנועות האלו. אם כן, סביר להניח כי המטופל אכן סובל מפריצת דיסק.

אם במהלך הבדיקה יעלה החשד כי המטופל סובל מפריצת דיסק, הרופא יבקש לאושש את האבחנה, לשלול מקורות אחרים לכאב או להצביע על עצמים ספציפיים המחמירים את הכאב, ולכן הוא עשוי לבקש בדיקות נוספות כמו:

צילומי רנטגן – אומנם צילום רנטגן סטנדרטי אינו יכול לאושש את האבחנה של פריצת דיסק, אך הוא יכול להראות לרופא את קווי המתאר של עמוד השדרה ולשלול סיבות אחרות הגורמות לכאבי גב כמו גידול, שבר ועוד.

מיאלוגרמה – בדיקה שבמהלכה מוחדר לנוזל עמוד השדרה צבע המסייע לאתר את הלחץ על עמוד השדרה.

סקירת סי. טי. מצלמת את עמוד השדרה מזוויות שונות ומעניקה תמונה מלאה של חוט השדרה ושל המבנים המקיפים אותו.

בדיקת אם.אר.אי. נותנת תמונה תלת ממדית מפורטת של עמוד השדרה והאזורים הסובבים אותו. באמצעות הבדיקה אפשר לאתר את המיקום של פריצת הדיסק, להתבונן בו ולקבע אלו עצבים מושפעים כתוצאה מהבעיה.

בדיקת אלקטרומיוגרמה EMGמתבצעת במטרה לראות את תגובת השריר או את הפעילות החשמלית בתגובה לגירוי של עצב המעצבב שריר מסוים. הבדיקה מתעדת את הפעילות החשמלית ובודקת את יש עצבים פגומים או דחוסים.

מחקרים על הולכה עצבית NCS. בבדיקה זו העצבים מגורים בדחפים חשמליים זעירים על ידי אלקטרודה בנקודה אחת בגוף בעוד אלקטרודות אחרות מזהות את הדחפים בנקודה אחרת. הזמן שלוקח לדחפים החשמליים לעבור בין האלקטרודות מאפשר לרופא לדעת האם יש נזק עצבי.

מתי חייבים לפנות לרופא?

 יש שני מצבים שבהם חייבים לפנות בדחיפות לעזרה רפואית:

כאשר הדיסק שפרץ לוחץ על העצבים המוטוריים וגורם לחולשה או לשיתוק של שריר אחד או קבוצת שרירים. בפועל, אם אינכם יכולים להרים את כף הרגל כלפי מעלה, מומלץ לפנות מיד לרופא.

תסמונת זנב הסוס – תסמונת שבה הדיסק שפרץ מפעיל לחץ על העצבים האחראים לתחושה בשלפוחית השתן באיבר המין, בפי הטבעת או ברקטום, תופעה הגורמת לאי שליטה על הסוגרים, לאיבוד תחושה סביב פי הטבעת או בקצה איבר המין או אי יכולת להגיע לזקפה.

למרבה המזל אלו מצבים נדירים, אך אם אתם חווים מצבים כאלו יש לפנות באופן דחוף לרופא או לחדר המיון לפני שתסמינים אלו הופכים להיות בלתי הפיכים.

 ושימו לב: חולשה או שיתוק של שרירים או של שלפוחית השתן לא תמיד מלווים בכאבים.

ובנוסף, מומלץ לפנות אל הרופא כאשר אתם חשים החמרה בכאבים או חולשה הגורמים לפגיעה בפעילות היום יומית.

איך מטפלים בפריצת דיסק

הטיפולים בפריצת דיסק מתחלקים לטיפולים ניתוחיים ולטיפולים שמרניים.

הטיפול השמרני מורכב מטיפולי פיזיותרפיה בשילוב תרופות משככות כאבים, זריקות סטרואידים ותרופות שמטרתן לנטרל את ההפרעות בתחושה.

טיפולי פיזיותרפיה מקלים על הכאב במספר דרכים כמו זרמי חשמל, הזרמה של דם באמצעות עיסויים אל המקום הכואב וחיזוק של שרירי הגב באמצעות תרגילים.

במקרים מסוימים אפשר "לשתק" את העצב האחראי על הכאב באמצעות הזרקת חומר מאלחש לתוכו או צריבתו בעזרת גלי רדיו.

טיפולים ניתוחיים נעשים במצבים שבהם פריצת הדיסק גורמת לשיתוק של העצבים המוטוריים, במקרים של תסמונת זנב הסוס או במקרים של חוסר תגובה אחרי ניסיונות מרובים של טיפול שמרני. חשוב לדעת – גם אם הניתוח יצליח, קיים סיכוי שהחולה יחווה פריצת דיסק חוזרת בחוליות העליונות יותר.

איך להימנע מפריצת דיסק חוזרת?

כדי למנוע פריצת דיסק חוזרת על המטופל לנקוט במספר צעדים, לשמור על משקל גוף תקין, להקטין את העומס על עמוד השדרה, להימנע מהרמה והזזה של משאות כבדים ומכיפופים חוזרים ונשנים של הגב, לחזק את שרירי הליבה כדי לייצב את עמוד השדרה ולהקפיד על סביבה ארגונומית בעבודה ובבית.

מאמרים בנושא

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833