Fraud Blocker

מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

נכות אורתופדית

זקוקים לייעוץ של אורתופד מומחה לעמוד שדרה?

נכות אורתופדית

 מחפשים אורתופד לנכות אורתופדית? ולמה זה קורה? תופעה זו יכולה להיגרם עקב תאונת דרכים, במסגרת העבודה או בכל מקום אחר.

בעיות אורתופדיות כמו הגבלה בתנועת המפרקים, פגיעות בעמוד השדרה, בצוואר ובגב, וליקויים אורתופדיים מולדים פוגעים באורח החיים של הנפגע, גורמים לכאב ולסבל, פוגעים בכושר ההשתכרות שלו ומזכים את הנפגעים בגמלת נכות.

במרבית המקרים בתאונות דרכים ובתאונות עבודה עיקר הפגיעות הן פגיעות אורתופדיות, ולכן כל תביעה המוגשת בגין תביעה גופנית דורשת התערבות של מומחה בתחום האורתופדיה שיבדוק את הנפגע ויגיש חוות דעת.

כדי לזכות בגמלת נכות יש להוכיח קשר סיבתי בין הגורם – כמו תאונה, פגיעה בעבודה ועוד, לבין תוצאות הפגיעה.

המפתח להגדרה של נכות אורתופדית ושל מיצוי הזכויות היא חוות דעת של רופא אורתופד בכיר.

נכות אורתופדית – מהן הפגיעות האורתופדיות הנפוצות?

הנתונים מלמדים כי הפגיעות העיקריות בעקבות תאונות דרכים הן הפגיעות האורתופדיות, גב וגפיים.

חלק מהפגיעות נראות קלות בהתחלה כפגיעות קלות, כמו למשל כאבי צוואר אחרי תאונות דרכים או כאבים נוספים במערכת השלד, אך ככל שהזמן עובר הפגיעה עלולה להתברר כפגיעה חמורה יותר ולהביא לכאבים, להגבלת תנועה ולנכות אורתופדית.

פריצת דיסק בצוואר ובגב – פריצת דיסק או בלט הן בין הפגיעות הנפוצות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה. פריצת הדיסק עלולה להוביל להגבלת תנועה, לקושי להתכופף, לתחושת נימול, לחולשת שרירים, להרדמות באזורים שונים של הגוף, לכאבים עזים ועוד.

עמוד השדרה בנוי מחוליות, כאשר בין החוליות יש טבעות המכונות דיסקים בין חולייתיים שתפקידן לבלום זעזועים.

כאשר נוצר לחץ על הדיסק בעקבות תאונה או מאמץ מתמשך, הדיסק עלול להיקרע והנוזל שבתוך הדיסק עלול לפרוץ החוצה וליצור לחץ על העצבים.

בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי אחוזי הנכות בגין פגיעה בעמוד השדרה נקבעים בהתאם להגבלת התנועה ולמיקום הפגיעה בעמוד השדרה, בעמוד השדרה הצווארי, בעמוד השדרה הגבי או בעמוד השדרה המותני.

פגיעות בגב ובצוואר נגרמות בשל תאונות עבודה כמו נפילה מגובה, נזק מצטבר בעקבות הרמת משאות כבדים, גב תפוס לאחר הרמת משאות כבדים, התכופפויות חוזרות ונשנות, שברים בחוליות של עמוד השדרה, תזוזת חוליות, פריצת דיסק ועוד.

הנזקים הנגרמים לגוף כתוצאה מפגיעות אלו גורמים להגבלת תנועה, לנזק עצבי המקשה על תפקוד הידיים, לתחושת נימול בגפיים התחתונות, לקשיים בהליכה או בישיבה ועוד. 

 צליפת שוט היא פגיעה הנגרמת בעקבות תאונת דרכים שבה הצוואר נע קדימה ואחורה עקב הפעלה פתאומית וחזקה של כוחות מנוגדים על תנועת הצוואר בעת התנגשות עם רכב אחר.

צליפת שוט עלולה לגרום לכאבים בצוואר, לכאבים בכתפיים, לכאבי ראש, להגבלה בתנועות הצוואר, לסחרחורות ועוד.

 צליפת שוט יכולה לפגוע בדרגות חומרה שונות ולגבות מהנפגע מחיר כלכלי כמו הגבלה בתנועות הצוואר, הפסד ימי עבודה, כאבים, הוצאות רפואיות שונות ועוד.

פגיעות בידיים וברגליים ברקמות, בגידים, בעצמות, בשרירים ובעצבים עלולות להיגרם עקב נזק מצטבר בשל פעולות חוזרות ונשנות של הידיים והרגליים במקום העבודה.

הנזק עלול להיגרם בשל הרמת משאות כבדים, סביבת עבודה לא תקינה ולא נוחה, קטיעה של גפיים או אצבעות כתוצאה משימוש מסוכן בציוד מקצועי כמו מכונות, מיקסרים תעשייתיים ועוד ועוד.

פגיעות בידיים וברגליים עלולות להיגרם גם עקב הקרנה של בעיות גב שנוצרו במהלך העבודה או בעקבות תאונת דרכים.

נכות אורתופדית בעקבות ליקויים אורתופדיים

ליקויים אורתופדיים הם הפרעות או פציעות במערכת השלד והשרירים, המפרקים והרצועות. את הליקויים האורתופדיים מחלקים לשלושה סוגים, ליקויים נוירו – מוטוריים, הפרעות שרירים ושלד ומחלות ניווניות.

הליקויים האורתופדיים משליכים על אורח החיים של הנפגע ומפריעים ליכולת שלו לנוע, להשתמש, להרגיש או לשלוט בחלקים מסוימים בגוף.

מהם הגורמים העיקריים לליקויים אורתופדיים?

הליקויים האורתופדיים עלולים להיגרם על ידי גורמים שונים כמו חריגות גנטיות, הפרעות כמו שיתוק מוחין, פגיעה בשריר או פציעה באחד מאברי הגוף.

הפרעות שריר – שלד הן ליקויים במערכת השלד שבהן מעורבים עצבים, גידים רצועות שרירים ומבני שלד תומכים כמו חוליות. הפרעות שרירים ושלד כוללות עקמת, הפרעות מולדות או הפרעות הנוצרות בעקבות תאונות דרכים ותאונות עבודה אשר לעתים מחמירות בעקבות סביבת העבודה והתנאים שלה.

ליקויים נוירו מוטורים – הם ליקויים שבהם מעורבת מערכת העצבים המרכזית, חוט השדרה והמוח. הליקוי משפיע על יכולות של הנפגע לנוע, להרגיש ולהשתמש בחלקים מסוימים בגוף. שיתוק מוחין, פציעות ופגיעות בעמוד השדרה הם סוגים של ליקויים נורו – מוטוריים.

מחלות ניווניות – כמו מחלת ניוון שרירים משפיעות על התנועה המוטורית, הן מאופיינות בתפקוד של רקמת גוף ומחמירות בהדרגה.

ליקויים אורתופדיים נוספים עלולים להיגרם מגורמים אחרים כמו קטיעה, כוויות או תאונות קשות אשר גרמו לפגיעה בעצמות או בשרירים.

פגיעות ספורט פציעות ספורט נפוצות

פגיעות ספורט הנפוצות בקרב כל מי שעוסק בספורט הן פגיעות אורתופדיות, אלו יכולות להיות פגיעות כמו מתיחות שרירים, בעיות בגידים, קרעים בסחוסים הפנים מפרקיים, מרפק טניס, פריצת דיסק, שברים בגפיים, שברים בחוליות, שברי מאמץ ועוד.

את פגיעות הספורט אפשר לחלק לשני סוגים, פציעות שהתרחשו כתוצאה משימוש יתר ופציעות טראומטיות.

במצבים של ליקוי גופני, הגבלת תנועה ופגיעה בתפקוד שאירעו עקב פעילות ספורטיבית, זכאי הנפגע לזכויות שונות מגופים שונים כמו ביטוח לאומי, חברת ביטוח פרטיות ועוד. כדי לממש את הזכויות ולזכות בתשלום פיצויים, הקלות שונות, הטבת והכרה במצבו הגופני של הנפגע יש צורך בחוות דעת רפואית של רופא אורתופד בכיר שיבדוק את הנפגע, יאמוד את עומק הפגיעה ויסביר את הקשר שבין הפגיעה האורתופדית לבין בעיות בתפקוד הנובעות כתוצאה מהתאונה.

מה הקשר בין נכות אורתופדית/ רפואית לבין נכות תפקודית?

נכות תפקודית היא הדרגה של חוסר יכולת לתפקד במשק הבית או אי כושר להשתכרות בעבודה. הנכות התפקודית באה להצביע על מידת הפגיעה של הנכות האורתופדית.

היא מצביעה על מידת ההגבלה והפגיעה בתפקוד שיש לנפגע כתוצאה מהפגיעה האורתופדית.

הגדרת הפגיעה הרפואית רלוונטית במיוחד כאשר עוסקים בפגיעות אורתופדיות. בדרך כלל הנכות האורתופדית משקפת את מידת הפגיעה בכושר התפקוד.

לדוגמא תיאור רפואי של פגיעה ביכולת התפקוד של יד או רגל תשקף גם את שיעור הנכות התפקודית כאשר הנפגע מוגבל בתנועות ובכושר פעילות עקב אותה הנכות.

הרופא האורתופדי הוא זה המגדיר את הנכות האורתופדית ובנוסף גם את הנכות התפקודית שנגרמה כתוצאה מהפגיעה האורתופדית.

קביעת הנכות התפקודית רלוונטית לגבי סוגים שונים של תביעות המתבררות בבתי המשפט וגם בתביעות מול הביטוח הלאומי.

כאשר הנפגע מגיש תביעת נכות, לדוגמה, השאלה העומדת בפני הגורמים המוסמכים היא לא רק מהי עוצמת הפגיעה הרפואית, אלא מהי המגבלה העיקרית של התובע ומה הקשר בינה לבין הפגיעה האורתופדית.

נכות אורתופדית – על החשיבות של חוות הדעת הרפואית

אדם שנפגע פגיעה אורתופדית הגורמת לו לנזקים גופניים ולפגיעה בתפקוד רשאי לתבוע את המוסד לביטוח הלאומי, את חברת הביטוח הפרטית, או כל ארגון ציבורי או ממשלתי אחר כדי לקבל פיצוי כספי, אחוזי נכות ועוד.

אחוזי הנכות, הפיצוי הכספי או כל הטבה אחרת ייקבעו בדרך כלל בהתאם למגבלה שנותרה כתוצאה מהפגיעה.

לרוב אחוזי הנכות בפגיעות אורתופדית ייקבעו לא לפי הפגיעה, אלא לפי המגבלה שנותרה.

בכל תביעה יידרש הנפגע להגיש חוות דעת רפואית של מומחה בתחום האורתופדיה בגין הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהפגיעה.

חוות הדעת הרפואית היא מסמך רשמי שניתן לצורך מיצוי הזכויות של הנפגע. חוות הדעת מפרטת את הליקוי הגופני שממנו סובל הנפגע, את תיאור המקרה שהוביל לפגיעה, בהתאם לעדות הנפגע ואת הקשר הסיבתי שבין הפגיעה לבין הנזק הגופני שנגרם.

חוות הדעת הרפואית מהווה מסמך חיוני לצורך הכרה בפגיעה על ידי הגורמים הרלוונטיים והיא הבסיס לכל תביעה של נכות אורתופדית.

נכות אורטופדית – הערכה רפואית לנכות אורתופדית – לסיכום,

פגיעות אורתופדיות הגורמות לנכות הם בין הפגיעות הנפוצות בתאונות דרכים, בתאונות עבודה, בפגיעות ספורט ובליקויים אורתופדיים.

כדי למצות את הזכויות של כל מי שנפגע פגיעה אורתופדית יש צורך בהתערבות של רופא מומחה בתחום האורתופדיה ולקבל הערכה רפואית לנכות אורתופדית. 

רופא אורתופד מומחה לנכות אורתופדית יבדוק את הנפגע, יעריך את הנזק הגופני, את הפגיעה התפקודית שנגרמה לנפגע ויסביר את הקשר הסיבתי שבין הפגיעה לבין הנכות האורתופדית שנגרמה לנפגע.

מאמרים בנושא

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833