מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

קיפוזיס טיפול –  כיצד להתמודד עם עיוות עמוד השדרה ולשפר את איכות החיים

קיפוזיס טיפול

תוכן עניינים

קיפוזיס הוא עיוות בעמוד השדרה המתבטא בכיפוף יתר של החלק העליון של הגב, דבר שמוביל ליציבה עגולה וגבנונית. מדובר במצב רפואי שמשפיע על אלפי אנשים בכל רחבי העולם, והוא יכול להתפתח בשל גורמים שונים. במצב זה, עמוד השדרה מאבד את היכולת לשמור על היישור הטבעי שלו, מה שגורם להופעתו של גבנון בולט באזור הגב העליון. קיפוזיס עלול לגרום לכאבים כרוניים, להגבלה בתנועה, ואף לבעיות נשימה חמורות. כאשר עמוד השדרה מתעוות בצורה כזו, הוא מפעיל לחצים לא מאוזנים על השרירים, המפרקים והעצבים, מה שעלול להוביל לסיבוכים נוספים כמו חולשה בשרירים, שינויים במבנה הגוף, ופגיעה באיכות החיים הכללית. עבור מי שסובל מקיפוזיס, חשוב להכיר את אפשרויות הטיפול הקיימות ולפעול במהירות כדי למנוע החמרה נוספת ולהשיג תוצאות חיוביות. במאמר זה נבחן את הגורמים לקיפוזיס, את האפשרויות השונות לטיפול במצב זה, ונציג גישות מודרניות לניהול והפחתת תסמיני המחלה.


מהו קיפוזיס ומהם הגורמים לו?

קיפוזיס הוא מצב רפואי המתבטא בעיוות בעמוד השדרה, המתאפיין בכיפוף קדמי מוגזם של החוליות בחלקו העליון של הגב. תוצאה מכך היא יציבה עגולה וגבנונית, שלעיתים יכולה להיות מלווה בכאבים חזקים ובבעיות תפקודיות נוספות. ישנם מספר גורמים עיקריים לקיפוזיס:

  1. קיפוזיס מולד: מדובר במצב נדיר יחסית שנגרם בשל בעיה במבנה עמוד השדרה כבר מלידה. במקרים של קיפוזיס מולד, החוליות בעמוד השדרה אינן מתפתחות בצורה תקינה, ולעיתים הן מתחברות בצורה לא טבעית זו לזו. כאשר עמוד השדרה מתעקל בצורה כזו, הוא לא מסוגל לשמור על היישור הטבעי שלו, והדבר מוביל להופעת הקיפוזיס כבר בשנים הראשונות לחיים. במקרים כאלה, ייתכן שהקיפוזיס יחמיר עם הזמן אם לא יטופל כראוי, מה שהופך את המעקב והטיפול המוקדם לחיוניים. במקרים קשים במיוחד, הקיפוזיס המולד עשוי לדרוש התערבות כירורגית עוד בגיל צעיר כדי למנוע התפתחות של סיבוכים נוספים.
  2. קיפוזיס על רקע מחלה: מחלות שונות יכולות לגרום לקיפוזיס או להחמיר את המצב הקיים. לדוגמה, דלקת פרקים ניוונית היא מצב כרוני המשפיע על המפרקים בעמוד השדרה, גורם לשחיקה ולדלקות מתמשכות, ומוביל לשינוי במבנה החוליות. במקרים כאלה, החוליות נחלשות ומתעקלות קדימה, מה שמוביל להופעת הקיפוזיס. אוסטאופורוזיס היא מחלה נוספת שיכולה לגרום לקיפוזיס, והיא מתאפיינת בירידה בצפיפות העצם, מה שמוביל לשברים דחיסתיים בחוליות ולקריסתן. כאשר החוליות קורסות בשל אוסטאופורוזיס, עמוד השדרה מאבד מיציבותו והכיפוף החזיתי הופך לבולט יותר. מחלת שכמו של שרמן היא מחלה נוספת הגורמת לקיפוזיס, והיא מתפתחת בדרך כלל בגיל ההתבגרות. המחלה גורמת להיווצרות עיוותים בחוליות המתבטאים בכיפוף חזיתי מוגזם.
  3. פציעות טראומטיות: פציעות חמורות בעמוד השדרה, כמו שברים או נזקים לרקמות הסובבות, יכולות להוביל להתפתחות קיפוזיס. פציעות כאלו עשויות להתרחש בעקבות תאונות דרכים, נפילות מגובה רב, חבלות ספורט קשות או אירועים טראומטיים אחרים. כאשר עמוד השדרה נפגע כתוצאה מפציעה חמורה, ייתכן שהחוליות ישתנו או יקרסו, מה שגורם לעיוות מבני בעמוד השדרה ולהופעת הקיפוזיס. פציעות כאלו מחייבות לעיתים התערבות כירורגית דחופה כדי למנוע נזקים נוספים ולהחזיר את עמוד השדרה למצבו התקין. במקרים מסוימים, הפציעות גורמות לנזקים ארוכי טווח שדורשים טיפול מתמשך ושיקום ממושך.
  4. הזדקנות טבעית: עם הגיל, הגוף עובר שינויים טבעיים המשפיעים על המבנה והחוזק של עמוד השדרה. תהליכי הזדקנות אלו כוללים ירידה בצפיפות העצם, שחיקה של הדיסקים הבין-חולייתיים, והיחלשות השרירים התומכים בעמוד השדרה. תהליכים אלו יכולים להוביל להתפתחות קיפוזיס, במיוחד בקרב אנשים הסובלים ממצבים כמו אוסטאופורוזיס או דלקות פרקים. עם הזמן, השחיקה המתגברת בעמוד השדרה והשרירים המקיפים אותו עלולה להחמיר את הכיפוף החזיתי ולהוביל להופעת קיפוזיס חמור. במקרים רבים, הזדקנות הגוף מחייבת מעקב רפואי קבוע וטיפול מותאם אישית כדי למנוע החמרה במצב הקיים ולשמור על איכות חיים טובה ככל האפשר.


קיפוזיס טיפול – אפשרויות שמרניות

הטיפול בקיפוזיס משתנה בהתאם לחומרת המצב ולגורמים שהובילו להתפתחותו. במקרים קלים ובינוניים, ניתן להסתפק בטיפולים שמרניים שאינם פולשניים, אשר יכולים להקל על הסימפטומים ולמנוע החמרה נוספת. הנה כמה מהאפשרויות המרכזיות לטיפול שמרני בקיפוזיס:

  1. פיזיותרפיה: פיזיותרפיה היא אחד הכלים המרכזיים והיעילים ביותר בטיפול בקיפוזיס. באמצעות תרגילים מותאמים אישית, ניתן לשפר את הגמישות, לחזק את השרירים התומכים בעמוד השדרה, ולשפר את היציבה הכללית. תרגילי הפיזיותרפיה כוללים מתיחות, חיזוק שרירי הליבה, ושיפור טווח התנועה בעמוד השדרה. במהלך הטיפול הפיזיותרפי, המטופל לומד תרגילים יומיומיים שנועדו להפחית את הלחץ על עמוד השדרה ולהקל על הכאבים הנובעים מהקיפוזיס. פיזיותרפיסטים מומחים עובדים עם המטופלים כדי לשפר את היציבה ולמנוע החמרה של הקיפוזיס לאורך הזמן. בנוסף, הטיפול הפיזיותרפי כולל גם הדרכה לשיפור היציבה במהלך הפעילות היומיומית, כמו ישיבה נכונה, עמידה ותנועה, כדי להבטיח שהמטופל ישמור על יציבה נכונה גם מחוץ לקליניקה.
  2. מחוכים אורתופדיים: מחוכים הם כלים חשובים לטיפול בקיפוזיס, במיוחד בקרב ילדים ובני נוער שעוד נמצאים בשלבי גדילה. המחוכים מותאמים אישית לגוף המטופל ומטרתם לסייע בשמירה על עמוד השדרה במצב ישר ולמנוע החמרה של העיוות. המחוך מופעל בצורה שמאפשרת למטופל להמשיך בפעילותו היומיומית תוך כדי שמירה על היציבה הנכונה. המחוכים פועלים על ידי הפעלת לחץ עדין ומתמשך על עמוד השדרה, מה שמונע את המשך הכיפוף ומאפשר לחוליות לגדול בצורה נכונה יותר. חשוב להשתמש במחוך בהתאם להנחיות הרופא כדי למנוע תופעות לוואי או תלות יתר בו. ילדים ובני נוער המטופלים במחוך צריכים להיות במעקב רפואי קבוע כדי לוודא שהטיפול יעיל ושעמוד השדרה מתפתח בצורה תקינה.
  3. תרופות להקלה על הכאב: במקרים שבהם הקיפוזיס גורם לכאבים חזקים, ניתן להשתמש בתרופות אנטי-דלקתיות לא סטרואידיות (NSAIDs) או משככי כאבים אחרים. התרופות מסייעות בהפחתת הכאב ובשיפור איכות החיים של המטופל. בנוסף, ניתן לשלב תרופות להרפיית שרירים במקרים שבהם יש נוקשות משמעותית בשרירים המקיפים את עמוד השדרה. במקרים חמורים יותר, ייתכן שהרופא ימליץ על הזרקות סטרואידים למפרקים הפגועים כדי להפחית את הדלקת ולהקל על הכאב. חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי השימוש בתרופות אלו, במיוחד אם ישנן בעיות בריאותיות נוספות, ולהיות במעקב כדי למנוע תופעות לוואי בלתי רצויות.
  4. מעקב רפואי קבוע: במקרים של קיפוזיס קל שאינו דורש טיפול מידי, חשוב לבצע מעקב רפואי תקופתי כדי לוודא שהמצב אינו מחמיר. המעקב נועד לבדוק את השינויים במצב עמוד השדרה, לוודא שהקיפוזיס אינו מחמיר, ולהתאים את תוכנית הטיפול במידת הצורך. מעקב קבוע כולל ביקורים סדירים אצל האורתופד ובדיקות הדמיה חוזרות בהתאם להמלצת הרופא. המעקב יכול לכלול גם הערכה מחודשת של תוכנית הפיזיותרפיה, התאמה של המחוך במידת הצורך, ושינויים באורח החיים כדי למנוע החמרה במצב. מעקב קפדני מאפשר לרופא ולמטופל לפעול בצורה אקטיבית לשמירה על יציבה נכונה ולהבטחת טיפול שמרני אפקטיבי.
קיפוזיס טיפול
קיפוזיס טיפול


קיפוזיס טיפול – התערבויות כירורגיות

במקרים חמורים יותר, כאשר הקיפוזיס גורם להפרעות תפקודיות קשות או כאשר הטיפולים השמרניים אינם מספקים הקלה מספקת, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית. ניתוח לתיקון קיפוזיס כולל בדרך כלל קיבוע החוליות באמצעות מתכות ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות לשחזור היציבה הטבעית של עמוד השדרה. ניתוחים אלו נחשבים למורכבים יחסית ודורשים מומחיות וניסיון רב מצד המנתח. הנה פירוט של גישות כירורגיות נפוצות:

  1. קיבוע עמוד השדרה: קיבוע עמוד השדרה הוא אחד הניתוחים הנפוצים ביותר לטיפול בקיפוזיס חמור. בניתוח זה, המנתח משתמש במוטות מתכת, ברגים ולוחות מיוחדים כדי ליישר ולקבע את עמוד השדרה במצב ישר. הניתוח נועד לשחזר את מבנה עמוד השדרה הטבעי ולהפחית את הלחץ על העצבים, השרירים והרקמות הסובבות. קיבוע עמוד השדרה מתבצע במקרים שבהם הכיפוף חמור ואינו מגיב לטיפולים שמרניים, והוא מאפשר לחוליות להתאחות בצורה ישרה יותר. הניתוח מבוצע בטכניקות מתקדמות שמטרתן למזער את הנזק לרקמות הבריאות ולצמצם את הסיכון לסיבוכים.
  2. כריתת דיסק או חוליה: במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בהסרה של דיסק או חוליה שנפגעו באופן קשה ומפעילות לחץ על העצבים או גורמות לעיוות בעמוד השדרה. ניתוח זה כולל הסרה של הדיסק או החוליה הפגועים והחלפתם במתכות או בתחליפים ביולוגיים המיועדים לשחזר את מבנה עמוד השדרה ולהפחית את הלחץ. הניתוח מבוצע במקרים של קיפוזיס הנובע משברים דחיסתיים, דלקות כרוניות או פציעות טראומטיות שגרמו לשינוי במבנה החוליות. לאחר הניתוח, המטופל עשוי לעבור תהליך שיקום כדי לשפר את תפקוד עמוד השדרה ולהבטיח התאוששות מלאה.
  3. ניתוחי שחזור מורכבים: כאשר מדובר בקיפוזיס חמור במיוחד, ייתכן שיהיה צורך בניתוח מורכב לשחזור מבנה עמוד השדרה. ניתוחים אלו כוללים שימוש במתכות מתקדמות, גשרים מיוחדים ושילוב של מספר טכניקות כירורגיות כדי להשיג את היישור הטוב ביותר של עמוד השדרה ולשפר את תפקודו הכללי. ניתוחים מורכבים אלו מיועדים לטיפול בקיפוזיס שנגרם ממחלות כרוניות או פציעות קשות שאינן מגיבות לטיפולים אחרים. לאחר הניתוח, המטופל עובר תהליך שיקום מקיף הכולל פיזיותרפיה והתאמות נוספות לצורך החזרה לתפקוד מלא ושיפור איכות החיים.


איך לשפר את איכות החיים עם קיפוזיס?

חיים עם קיפוזיס יכולים להיות מאתגרים, אך באמצעות טיפול מתאים ושינויים באורח החיים, ניתן לשפר משמעותית את איכות החיים. הנה כמה דרכים מרכזיות לשיפור איכות החיים של המטופלים המתמודדים עם קיפוזיס:

  1. פיזיותרפיה ופעילות גופנית מותאמת: שמירה על שגרת פעילות גופנית מותאמת היא קריטית לשיפור היציבה, לחיזוק השרירים התומכים בעמוד השדרה ולהפחתת הכאבים הנובעים מקיפוזיס. פעילות גופנית סדירה, כמו הליכה, שחייה, או יוגה, יכולה לסייע בשיפור התנועתיות ובשמירה על גמישות עמוד השדרה. תרגילים ייעודיים שנבנים בהתאמה אישית על ידי פיזיותרפיסטים מסייעים בחיזוק השרירים היציבתיים ומסייעים במניעת החמרת העיוות. תרגילים אלו יכולים לכלול מתיחות יומיות לחיזוק שרירי הגב והבטן, תרגילי נשימה לשיפור תפקוד הריאות, ותנועות לשיפור גמישות עמוד השדרה. כמו כן, מומלץ לשמור על פעילות גופנית מתונה, המתאימה למצבו הבריאותי של המטופל, שתסייע בשמירה על משקל תקין ותפחית את העומס על עמוד השדרה.
  2. שינויי יציבה ואורח חיים: שמירה על יציבה נכונה במהלך היום היא חיונית למניעת החמרת הקיפוזיס ולהפחתת הכאבים. מומלץ לשים דגש על יציבה נכונה בעת ישיבה, עמידה או הרמת חפצים כבדים. שימוש בכסאות ארגונומיים בעבודה, הימנעות מישיבה ממושכת ללא תנועה, ושימוש בכריות תמיכה לגב יכולים לסייע בשמירה על היציבה הנכונה. כמו כן, כדאי לשלב הפסקות תנועה במהלך היום כדי למנוע עומס על עמוד השדרה ולשפר את זרימת הדם לשרירים. שינויי אורח חיים נוספים כוללים הקפדה על תזונה מאוזנת, שמירה על משקל תקין, והפחתת גורמי לחץ נפשי שיכולים להשפיע לרעה על תפקוד הגוף והיציבה הכללית.
  3. תזונה נכונה ושמירה על משקל תקין: תזונה נכונה היא מרכיב חשוב בשמירה על בריאות העצמות והמפרקים. צריכת מזונות עשירים בסידן ובוויטמין D היא חיונית לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס, שהיא אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות קיפוזיס. מומלץ לשלב בתזונה מזונות עשירים בסידן כמו חלב, גבינות, יוגורט, ירקות ירוקים ושקדים. כמו כן, שמירה על משקל תקין היא חשובה מאוד, שכן עודף משקל עלול להחמיר את הלחץ על עמוד השדרה ולהוביל להחמרת הקיפוזיס. שמירה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה תורמות לשמירה על משקל גוף תקין ולבריאות כללית טובה.


פנו אלינו היום לקבלת טיפול מקצועי בקיפוזיס

אם אתם סובלים מקיפוזיס ומחפשים דרכים לשפר את איכות חייכם, אנחנו כאן כדי לעזור. טיפול מוקדם ומותאם אישית יכול למנוע החמרה של המצב ולהביא להקלה משמעותית בכאבים ולשיפור תפקוד עמוד השדרה. פנו אלינו עוד היום לקביעת פגישה עם מומחה בתחום, ותקבלו את הטיפול המקצועי והמותאם אישית שמגיע לכם. אל תחכו – צרו קשר עכשיו והתחילו את הדרך להקלה משמעותית ולשיפור איכות חייכם.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833