עקמת בגב, או בשמה הלועזי סקוליוזיס, היא עיוות של עמוד השדרה, עיוות שבו החוליות סוטות בזווית של עשר מעלות ויותר ביחס לקו האמצע.
בצילום רנטגן ייראה עמוד השדרה כאות C או S ולא כקו ישר כמו שהוא צריך להיראות. העיוותים יכולים להיות קשים או קלים, אך ברוב המקרים העקמת מופיעה כעיוות קל ללא משמעות קלינית וללא סימנים ותסמינים.
העיוות נמדד במעלות והרפואה מתייחסת לעקמת כהפרעה העלולה לגרום לתסמינים רק החל מזווית של עשר מעלות.
עקמת בגב / סקוליוזיס – תשע עובדות שחשוב לדעת על מחלת העקמת
ברוב במקרים העקמת מופיעה בצורה קלה וחסרת משמעות.
רק בין מספר מצומצם של אנשים העקמת עלולה לגרום לבעיות בריאות, בעיקר לכאבי גב. ברוב המקרים העקמת תגרום לליקוי יציבה, אך הוא לא יהיה מלווה בכאבי גב.
העקמת פוגעת בעיקר בבנות ובבנים בגיל ההתבגרות.
בין הסובלים מעקמת בזווית של עשר מעלות אין הבדל בין בנים לבנות, בין הסובלים מעקמת בזווית של שלושים מעלות יש רוב של בנות ביחס של 1:10. רק לאחוז קטן העקמת תחרוג מזווית של ארבעים מעלות.
העקמת מגדילה את העומסים על עמוד השדרה, על הדיסקים הבין חולייתיים, על הגידים, על השרירים, על מפרקי השטחה בעמוד השדרה ועוד.
העומסים על עמוד השדרה עלולים לגרום לשחיקת סחוסים, לבלטי דיסק, לפריצות דיסק, להתפתחות של דלקת פרקים ניווניות, לשינויים ניווניים בעמוד השדרה, להיצרות תעלת עמוד השדרה, לכאבי גב, לכאבי צוואר ולסכיאטיקה.
הנזקים הנגרמים לעמוד השדרה בשל מחלת העקמת עלולים לגרום לכאבים לאורך הרגליים ולתסמינים נוירולוגיים בשל לחץ על עמוד השדרה או לחץ על אחד משורשי העצבים היוצאים מחוט השדרה.
העקמת מעוותת את עמוד השדרה וכתוצאה מהעיוות מרחב המחיה של הריאות והלב עלול להצטמצם.
הלחץ על איברים אלו עלול לשבש את התפקוד שלהם ולגרום לתסמינים שונים.
העקמת והעיוותים של עמוד השדרה נפוצים בגיל מבוגר, הם עולים עם הגיל וגורמים לכאבים ולמוגבלות משמעותית בתפקוד ולפגיעה באיכות החיים.
הפגיעה באיכות החיים בשל מחלת העקמת, היא פגיעה משמעותית יותר מאשר מצבים אחרים הנגרמים בשל מחלות כרוניות.
יש מספר הבדלים בין עקמת המתפתחת בילדות לבין העקמת המתפתחת בגיל מבוגר. בגיל המבוגר העקמת מתפתחת בקצב מהיר יותר והתקדמותה מוערכת בשלוש מעלות בשנה.
חשוב לאבחן את העקמת בתחילת דרכה. גילוי מוקדם ימנע הפרעה בהתפתחות ותפקודים של אברי גוף פנימיים וימנע את הצורך בטיפולים כירורגיים פולשניים בהמשך הדרך.
אם יש לכם חשד לעקמת, חובה להיבדק באופן סדיר במיוחד בגילאים שבין עשר לשש עשרה שנים.
הסימנים המעידים על מחלת העקמת הם, בין השאר, גובה כתפיים שונה, עצם שכמה אחת שבולטת יותר מעצם השכמה השנייה, מפרק ירך אחד גבוה ובולט, מותן אחת גבוהה מהמותן השנייה, בית הצלעות אינו סימטרי והראש אינו מוקם ישירות מעל האגן.
מהם הגורמים להופעת הסקוליוזיס?
ברוב המקרים העקמת היא אידיופטית, כלומר מחלה ממקור לא ידוע. אך יחד עם זאת לגנטיקה יש תפקיד משמעותי ואם אחד מההורים סובל ממחלת העקמת, יש סיכוי סביר שגם אחד מהילדים יפתח עקמת.
בנוסף יש גורמים נוספים המשפיעים על היווצרות העקמת:
- מחלות ניווניות או פגיעה בדיסק בין חולייתי.
- מחלות תורשתיות הפוגעות ברקמות החיבור.
- פגיעה או מחלה במערכות עצב, שריר ושלד.
- שינוי במבנה החוליה או במבנה של מספר חוליות.
- התפתחות מבנים פנימיים אסימטריים כמו לדוגמה הוצאת איבר מהגוף בניתוח.
- התפתחות של אסימטריה בחושים, חוסר איזון בשמיעה בין האוזן השמאלית לימנית וחוסר איזון בראייה.
עקמת בגב – סקוליוזיס: איך מטפלים?
כאשר מתעורר חשד לעקמת יש לפנות לרופא אורתופד. הרופא יבקש לשמוע פרטים על החולה ועל בני המשפחה ופרטים על התפתחות העקמת. הרופא יבקש לדעת מתי החלה העקמת, מהו הרקע הגנטי של החולה, האם תהליך הגדילה של המטופל הסתיים, האם המחלה מלווה בתסמינים כמו כאבי גב, הליכה משובשת, חולשת שרירים, ליקויים תחושתיים ועוד.
הרופא יערוך בדיקה ויזואלית של ההליכה, של היציבה, הוא ימדוד את אורך הרגליים ואת עמוד השדרה כדי לזהות עקמומיות צדית ובמקרים של חשד לעקמומיות חמורה הוא ישלח את המטופל לבצע צילומי רנטגן.
כאשר העקמת תהיה בזווית של פחות מעשר מעלות הרופא ימליץ על פעילות גופנית רגילה, אם קיים חוסר שוויון ברגלים הרופא ימליץ על מדרסים מיוחדים.
כאשר העקמת תהיה בזווית שבין עשר מעלות לזווית של עשרים וחמש מעלות הרופא ימליץ על פעילות גופנית מודרכת, על תרגילים לאיזון השרירים משני צדי עמוד השדרה ועל הנעות של חוליות במצב של תת תנועה.
לעתים הרופא יפנה את המטופל לכירופרקט או ימליץ על מתקן תומך לשימוש ביום או בלילה. בכל סוג של טיפול, חשוב לבצע מעקב קבוע וצמוד כדי למנוע החמרה במצב העקמת.
כאשר העקמת היא בזווית שבין עשרים וחמש מעלות לזווית של שלושים וחמש מעלות הרופא ימליץ על פעילות גופנית מודרכת, על מדרסים ועל טיפול כירופרקטי ובנוסף, המטופל יידרש ללבוש מחוך מיוחד לפחות עשרים שעות ביממה.
כאשר העקמת היא בזווית של מעל ארבעים וחמש מעלות הטיפול המועדף יהיה טיפול כירורגי, טיפול ליישור וקיבוע החוליות באמצעים שונים.
עקמת בגב / סקוליוזיס – מבט מהיר על ניתוח לאיחוי חוליות הגב
ניתוח עקמת המכונה "ניתוח לאיחוי חוליות הגב" צפוי ברוב המקרים לשפר את יציבות המטופל, למנוע את כאבי הגב והרגליים ולאפשר למטופל תפקוד תקין ואיכות חיים טובה יותר.
קיימות מספר דרכים לאיחוי חוליות עמוד השדרה:
באמצעות רצועות של שתל עצם אשר מונחות מעל החלק האחורי של עמוד השדרה או שתלי עצם המונחים בין החוליות או באמצעות סלים מיוחדים הארוזים בחומר של שתלי עצם המונחים בין החוליות.
העצם המושתלת נלקחת ברוב המקרים מאזור אחר בגוף, לרוב מעצם האגן, ולעתים היא נלקחת מבנק עצמות ורק לעתים נדירות נעשה שימוש בעצם מלאכותית.
בהמשך הניתוח המנתח יעגן את השתלים באמצעות ברגים או לוחיות לצורך מניעת תזוזה עד אשר האיחוי יחלים. ברוב המקרים לא מוציאים את המוטות מאחר והוצאת המוטות דורשת ניתוח נוסף.
בסיום הניתוח המנתח יתפור ויחבוש את החתך.
קיימות שלוש שיטות לביצוע הניתוח
ניתוח בגישה האחורית: בשיטה זו המנותח שוכב על הבטן והניתוח מתבצע באמצעות חתך בשרירי הגב.
בניתוח זה, הגישה לחוליות הבעייתיות היא גישה ישירה, אך הפגיעה בשרירי הגב נחשבת לפגיעה גדולה, יחסית.
ניתוח בגישה הקדמית: בשיטה זו המנתח מבצע חתך בצד בית החזה או במותן בהתאם למיקום של החוליות הבעייתיות.
בניתוח זה שרירי הגב לא נפגעים, ולכן ההתאוששות לאחר הניתוח קלה יותר.
ניתוח בגישה המשולבת: בשיטה זו המנתח מחדיר את שתל העצם בשיטה הדומה לגישה הקדמית ואילו התקנת המוטות המקבעים מתבצעת בשיטת הגישה האחורית. ניתוח בשיטה המשולבת דורש התאוששות ממושכת יותר, ולכן הניתוח בשיטה זו פחות מקובל ומבוצע רק במצבים מורכבים במיוחד.
בחלק מהמקרים יש אפשרות לבצע את הניתוח בגישה זעיר פולשנית המאפשרת גישה דרך המותן, הגב או הבטן או בשילוב כמה מהם.
המנתח מבצע חתכים קטנים ולכן ההחלמה תהיה מהירה וקלה יותר עם פחות נזק לרקמות באזור.
לאחר כשבוע המטופל ישוחרר מבית החולים, הוא יידרש לבצע תכנית אימונים שתותאם לו באופן אישי וללבוש סד בהתאם להוראות הרופא.
המטופל יוכל לחזור לעבודה לאחר כחודש עד חודשיים, אך יצטרך להגביל את הפעילות עד לאיחוי מלא של החוליות. במשך שנתיים לאחר הניתוח המטופל יהיה במעקב המלווה בצילומי רנטגן כדי לוודא את איחוי החוליות.
כמו כל פעולה כירורגית פולשנית גם בניתוח לטיפול בעקמת עלולים להיות סיבוכים וסיכונים כמו זיהום, דימום, בעיות במתן שתן, פגיעה באיברים סמוכים, הגברה או צמצום של פעולות מעיים, דלקת ריאות, קרישי דם, שבץ, פגיעה עצבית, שבירה או פגיעה במערכת המוטות והברגים, דליפה של נוזל השדרה, כישלון באיחוי החוליות והתפתחות העקמת לאחר הניתוח. סיבוכים אלו עלולים לגרום לכאבים ולהאריך את תהליך ההחלמה.
סקוליוזיס אבחון וטיפול – חשוב לדעת:
ניתוח העקמת צפוי לעצור את תהליך הגדילה של המנותח, ולכן מומלץ לבצע אותו, במידת האפשר, רק בסיום תקופת הגדילה של המטופל או קרוב ככל האפשר לכך.
ברוב הפעמים יישור החוליות יוסיף לגובה הטבעי של המטופל ולכן, עצירת הגדילה לא תשליך באופן משמעותי על המראה החיצוני של המטופל.
קיבוע החוליות זו לזו מצמצם את חופש הפעולה של עמוד השדרה והגב, ולכן צפויה הגבלה בתנועות מסוימות. אך כאשר הקיבוע נעשה בחלקו העליון של עמוד השדרה, ההגבלה תהיה מזערית.