Fraud Blocker

מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

דלקת חוליות מקשחת או בשמה המקצועי אנקילוזינג ספונדיליטיס

דלקת חוליות מקשחת או בשמה המקצועי אנקילוזינג ספונדיליטיס

תוכן עניינים

כמעט כל אחד סבל במהלך חייו מכאבי גב הנגרמים ברוב הפעמים בשל פעילות גופנית, בשל שינויים במבנה הגב, בשל חבלה, טראומה ועוד. אך כאבי הגב שנגרמים כתוצאה מדלקת חוליות מקשחת הם כאבים שונים, כאבים הדורשים טיפול מידי.

דלקת חוליות מקשחת – אנקילוזיס ספונדליטיס – היא מחלה דלקתית של עמוד השדרה, מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת בטעות מפרקים בגוף ופוגעת בהם, והתוצאה היא כאבים בגב התחתון ולעתים גם תסמינים נוספים.

הנתונים מלמדים:

  • גברים נפגעים מהמחלה יותר מנשים והם חווים כאבים עזים.
  • המחלה תוקפת בעיקר צעירים מתחת לגיל ארבעים.
  • שכיחות המחלה נאמדת ב0.5% מהאוכלוסייה ובאוכלוסייה הבוגרת שכיחות המחלה מגיעה לאחוז אחד. 
  • במקרים רבים המחלה מאובחנת באיחור ממוצע של שבע עד תשע שנים, ובנשים אפילו יותר.


דלקת חוליות מקשחת מכונה גם "עמוד שדרה במבוק" מאחר וחוליות עמוד השדרה מתחברות והופכות עם הזמן לצינור – במבוק – נוקשה ללא מפרקים. לעתים המחלה פוגעת גם במפרקים נוספים ובאיברים נוספים בגוף.

 דלקת חוליות מקשחת היא מחלה שמתפתחת בהדרגה ולכן קשה לאבחן אותה. לא אחת האבחון של דלקת חוליות מקשחת מנחיתה מהלומה על החולה, אך חשוב להבין שזוהי גזרה שאפשר להתמודד אתה ובמרבית המקרים גם לנהל אורח חיים שגרתי ורגיל ככל האפשר. כיום יש מגוון תרופות וטיפולים שחוללו מהפכה ביכולת לעזור לחולים הסובלים מדלקת חוליות מקשחת.

מהם הגורמים לדלקת חוליות מקשחת?

הגורמים המדויקים להתפתחות דלקת חוליות מקשחת אינם ברורים. עם זאת החוקרים נוטים לקבוע כי קיימת נטייה גנטית לחלות במחלה. מחקרים שנעשו בתחום מלמדים כי לתשע מתוך כל עשר אנשים החולים במחלה יש סוג רקמה הקרויה HLA-B27. אך בנוסף לגורם הגנטי ישנם גורמים נוספים, שכן רק אחד מכל חמישה אנשים עם הרקמה HLA-B27 יחלה במחלה. 

 גם לגורמים סביבתיים, נפשיים ולהרגלי אכילה יש השפעה על התפרצות המחלה.

גורם נוסף העלול לגרום להתפרצות המחלה הוא לחימה ממושכת של מערכת החיסון  בחיידקים ובווירוסים, לחימה אשר עלולה לשבש את מערכת החיסון ולהוביל להתפתחות המחלה.

מהם התסמינים?

התסמין הנפוץ ביותר הוא כאבים בגב התחתון ובאגן, אך יש גם תסמינים נוספים:

  • נוקשות בעמוד השדרה ובעיקר בגב התחתון ובירכיים. בדרך כלל הנוקשות מופיעה  בשעות הבוקר המוקדמות או לאחר זמן ממושך ללא פעילות כמו לאחר צפייה בטלוויזיה ועוד.
  • כאבים בצוואר – תסמין זה שכיח יותר בין נשים.
  • ליקויים ביציבות והתפתחות של מחלת העקמת המאופיינת בעיקול יתר של הגב העליון.
  • המחלה נוטה להתפתח במפרק האגן האחורי – מפרק העצה והכסל- ומשם להתפתח בהדרגה ולהתפשט לכיוון מעלה עמוד השדרה. בתחילה החולה סובל מכאבים עמומים, כאבים שבאים והולכים, אך ככל שהדלקת מתקדמת לכל עמוד השדרה הכאב מחמיר. 
  • המחלה מאופיינת בכאב דלקתי בגב אשר מוחמר במנוחה. הכאב מעיר את החולה בלילה ומלווה בנוקשות בשעות הבוקר למשך שלושים דקות בממוצע. לאורך שעות היום כאשר החולה בפעילות ובזמן מאמץ, יחוש החולה הקלה בכאבים ובתסמיני הנוקשות.
  • אזורים נוספים בגוף המושפעים מהדלקת ונוטים לכאבים ולנוקשות. אזורים כמו גב תחתון, חוליות עמוד השדרה בגב התחתון, הצוואר, מפרקי הירכיים, הסחוס שבין עצמות בית החזה והצלעות.
  • בנוסף קיימים ביטויים נוספים למחלה מחוץ למערכת השלד וביניהם:
  • אנתזיטיס – דלקת באזור החיבור של הגידים בעיקר בגידים בעמוד השדרה, בכפות הרגליים, בעקב ועוד.
  • דקטליטיס – אצבע נקניקיה – אצבע דלקתית נפוחה בכפות הידיים או בכפות הרגליים.
  • דלקות בעיניים – "דלקת הענביה" העלולה להוביל לכאבי עיניים ממושכים, לרגישות לאור ולראייה כפולה נחשבת לסיבוך הכי שכיח של המחלה.
  • פסוריאזיס – כעשירית מהחולים מפתחים פריחה עורית המאופיינת כפסוריאזיס.
  • מחלות מעי דלקתיות כמו קרון או קוליטיס כיבית.
  • מחלות ריאה רסטריקטיבית – הגוף נוטה לבנות גשרים גרמיים אשר מגשרים על החללים שבין חוליות עמוד השדרה ומובילים לאיחוי החוליות ולנוקשות בבית הצלעות, גורמים המביאים להגבלה של ניפוח הריאות.
  • דלדול עצם ושברים בחוליות – עם נטייה גבוהה לשברים.
  • מחלות לב וכלי דם – הפרעות קצב ממקור עלייתי – חדרי או תוך חדרי מהוות את אחד הסיבוכים השכיחים בקרב החולים בדלקת חוליות מקשחת.

על האבחון

אבחון המחלה נעשה באמצעות כלים שונים המסייעים לאבחון המחלה, אבחנה קלינית ואבחנה באמצעות בדיקות מעבדה, בדיקות דימות, צילומים, סי.טי, אמ.אר.איי ומיפוי עצם.

במהלך הבדיקה מבקש הרופא מהחולה להניע את הצוואר ולהתכופף לכיוונים שונים כדי לבדוק את טווח התנועה של עמוד השדרה ולאבחן הגבלות אשר עשויות להעיד על התפתחות המחלה.

לחיצות באגן ובגב התחתון והזזת הרגליים בתנוחות מסוימות עלולות להעיד על אזורי כאב רגישים אשר מאופיינים למחלה.

בדיקה של מפרקים פריפריים. 

חשוב לדעת שהאבחון המוקדם הוא קריטי להתפתחות המחלה. הבעיה היא שבתחילת הדרך סובל החולה מכאבים קלים בלבד והמחלה מתפתחת באופן הדרגתי במשך שנים, וככל שהאבחון מתעכב כך גובר הסיכון ליצירת נזק קבוע. המחלה יוצרת "גשרי עצם" מין נטפים וזקיפים בעמוד השדרה וככל שעובר הזמן הנטיפים והזקיפים מגבילים יותר את התנועתיות. אם לא מטפלים בזמן, הנזק עלול להיות בלתי הפיך. 

אם אתם סובלים מכאבי גב, נסו לענות על השאלות הבאות כדי לזהות חשד למחלה:

  1. האם כאב הגב שלכם התחיל לפני גיל 40?
  2. האם כאב הגב שלכם התפתח באופן הדרגתי?
  3. האם כאב הגב משתפר בעת פעילות גופנית?
  4. האם כאב הגב אינו משתפר בעת מנוחה?
  5. האם אתם סובלים מכאבי גב בלילה אשר משתפרים לאחר הקימה?


אם עניתם כן על ארבע מתוך חמש השאלות, ייתכן ואתם סובלים מדלקת חוליות מקשחת ומומלץ לפנות לרופא.

על הטיפול

דלקת חוליות מקשחת או בשמה המקצועי אנקילוזינג ספונדיליטיס היא מחלה כרונית וכיום אין טיפול המאפשר ריפוי מלא של המחלה. מטרת הטיפול היא להקל בתסמינים של הכאב ובנוקשות, לשפר תפקודים ולמנוע עיכוב של שינויים במבנה עמוד השדרה וסיבוכים נוספים.

בשלב הראשון יקבל החולה תרופות לשיכוך כאבים מקבוצת NSAI  כמו אתופן, ארקוקסיה ועוד. תרופות אלו עשויות למתן את הפעילות הדלקתית ולהפחית את הכאבים ואת תסמיני הנוקשות. אם מושגת הטבה, ימליץ הרופא לחולה להמשיך בתרופות אלו לאורך זמן.

בשלב השני – כאשר התרופות לשיכוך הכאבים מקבוצת NSAID חדלו להשפיע או שהן מלוות בתופעות לוואי קשות, יציע הרופא טיפול בתרופות ביולוגיות לדלקת חוליות מקשחת.

הטיפול בתרופות הביולוגיות הביאו אתו מהפכה והתרופות מסייעות לחולים לנהל אורח חיים שגרתי. התרופות הביולוגיות מבוססות על הנדסת חלבונים אנושיים המשמשים כנוגדנים או קולטנים למתווכי דלקת שונים, וכך הם מצליחים לעצור או לעכב את הפעילות הדלקתית בגוף.

לצד התרופות חשוב לחזק את הבריאות ולהקפיד על פעילות גופנית, לבצע תרגילים לחיזוק הבטן והגב, להקפיד על תזונה מאוזנת ועל שינה איכותית.  

חולים מעשנים יידרשו להפסיק את העישון – מחקרים שנעשו בתחם דיווחו על קצב התקדמות גבוה יותר של המחלה בקרב חולים מעשנים בהשוואה לחולים שאינם מעשנים.

לעתים ימליץ הרופא על טיפולי פיזיותרפיה אשר עשויים לסייע בשיכוך הכאבים ולחזק את השרירים ואת גמישות עמוד השדרה.

ניתוחים כירורגיים – רוב החולים אינם נזקקים לניתוחים, אך במקרים מסוימים כאשר נגרם נזק חמור למפרקים המלווה בהגבלת התנועה או כשהחולה סובל מכאבים עזים ימליץ הרופא על ניתוח. 

כעיקרון ניתוח לדלקת חוליות מקשחת יומלץ במצבים הבאים:

  • כאשר החולה סובל מכאבים עזים בצוואר.
  • כאשר נגרם נזק לעצבים על רקע פגיעה במבנה עמוד השדרה.
  • כאשר עמוד השדרה אינו יציב והעצמות שבו נוטות לשברים.
  • כאשר קיימת פגיעה ביכולת להשאיר את הראש למעלה ולהישיר מבט.
  • כאשר החולה סובל מהפרעות בתפקוד היום יומי על רקע המחלה כמו הפרעה באכילה, שתייה ועוד.


בעבר עסקו הרופאים בהישרדות של החולים ובשיכוך הכאבים, אך כיום בשל התרופות החדשניות אפשר "לתפוס פיקוד" על המחלה, לשלוט בקצב ההידרדרות שלה ולהפחית נזקים לטווח ארוך. 

תוצאות הטיפול מלמדות כי רוב החולים מנהלים אורח חיים עצמאי ומתפקדים כמעט כרגיל,  המחלה לא נעלמת, היא נוכחת בחייהם עם התקפי כאב נקודתיים, אך התרופות מסייעות לשלוט בתדירות ההתקפים ובעוצמת הכאבים.    

לסיכום, דלקת חוליות מקשחת היא מחלה דלקתית של עמוד השדרה אשר תוקפת אנשים צעירים, גורמת לכאב כרוני ובמשך השנים גם להגבלה בתנועה. אבחון מוקדם של המחלה, וטיפול תרופתי, לצד פעילות גופנית והרגלי חיים נכונים, עשויים לשפר את איכות החיים, למנוע נזק מבני ארוך טווח וסיבוכים נוירולוגיים.

סובלים מכאבי גב כבר מספר חודשים, הכאבים אינם עוברים במנוחה, חודשים,  צרו קשר עוד היום עם ד"ר יוסף בלאט. 

זכרו, אבחון מוקדם של המחלה עשוי למנוע נזקים בלתי הפיכים וסבל רב!

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833