Fraud Blocker

מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

אישיאס – כאבים באזור האגן והרגל

אישיאס / סיאטיקה – כאבים באזור האגן והרגל
מה זה אישיאס? אישיאס או בשמו הנוסף סיאטיקה הוא כאב אשר מוקרן לאורך מסלול העצב הסיאטי ששורשיו יוצאים מהגב התחתון, עוברים דרך הישבן וממשיכים לגפה התחתונה. כאשר יש פגיעה או לחץ באחד המקומות בעצב, המטופל עלול להרגיש בכאבים באזור האגן ולאורך הרגל אל מתחת לגובה הברך ולעתים עד לכף הרגל.

תוכן עניינים

 אישיאס סיאטיקה – נתונים שכדאי להכיר

אישיאס זוהי תופעה שנפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, אך גם אצל לא מעט גברים.

לפי הערכות בין שני אחוזים ועד לארבעים אחוזים מכלל האנשים סובלים בשלב כזה או אחר מאישיאס.

שכיחות המחלה עולה בקרב אנשים מבוגרים החל משנת הארבעים לחייהם.

סיאטיקה נפוצה בין ספורטאים ובין אנשים שסוחבים משקלים כבדים לאורך זמן.

בין הרופאים האורתופדיים קיימת הערכה כי כתשעים אחוז מהסיאטיקה קשורה לפריצת דיסק אשר מפעילה לחץ על העצב או על העצב השידרתי שבקצה עמוד השדרה.

רוב האנשים שחווים סיאטיקה מדווחים על הקלה בכאבים בתוך שבועות עד חודשים  באמצעות טיפולים שאינם דורשים התערבות כירורגית, לעומתם, חלק מהאנשים סובלים מהכאבים בצורה קשה וקבועה.

מחקרים טוענים שאנשים הסובלים מעודף משקל, אנשים שמעשנים, אנשים שמרימים חפצים כבדים באופן קבוע או יושבים ישיבה ממושכת, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות באישיאס והם אלו המהווים את רוב האנשים שמתאשפזים בשל המחלה.

מחלת הסוכרת מגבירה את הסיכויים לפגיעה עצבית וכתוצאה מכך גם העצב הסיאטי עלול להיפגע ולהוביל למחלת הסאיטיקה.


אישיאס / סאיטיקה – ממה נגרם?

כאבי אישיאס עלולים להיגרם כתוצאה ממאמץ ממושך ופעולות אשר מכבידות על הגב כמו הרמת משאות כבדים או תנועות חדות שהגוף אינו רגיל אליהן.

תאונות וחבלות אשר גורמות לפגיעה בגב עלולות לגרום למתח בשרירים, לפגיעה במרפקים ולקרעים אשר מפעילים לחץ וגירוי על העצב הסיאטי.

פריצת דיסק – סיאטיקה היא הסימפטום הנפוץ ביותר של פריצת דיסק אשר מתרחשת כאשר החלק הרך יותר של החוליה בעמוד השדרה נפגע, זולג החוצה ויוצר בקע דרך המרקם הסיבי שמסביב. כתוצאה מהפגיעה נוצר גירוי לעצב הסיאטי , פגיעה הגורמת לכאבים.

נייוון של חוליות עמוד השדרה זו תופעה טבעית המתרחשת בשנות הבגרות והזקנה אצל חלק מהאנשים. הניוון של חוליות השדרה גורם לגירוי של העצב הסיאטי וגורם למצב של סיאטיקה.

ספונדילוליסטיס איסטמי זהו מצב אשר מתרחש כאשר שבר לחץ קטן מאפשר לחוליה לזוז ולעלות אחת על השנייה.

השילוב של צניחת דיסק, תזוזת חוליה ושבר לחץ יוצר סיאטיקה וגירוי של העצב הסיאטי ומוביל לכאבים.

היצרות של תעלת עמוד השדרה – היצרות עמוד השדרה זוהי תופעה המתרחשת בדרך כלל בין אנשים מבוגרים מעל לגיל שישים.

היצרות תעלת השדרה נוצרת כתוצאה של מפרקים מוגדלים, גדילה מוגברת של רקמות בגוף ודיסק בולט אשר מפעיל לחץ על שורשי העצבים ויוצר כאבים בעצב הסיאטי.

דלקת מפרקים של עמוד השדרה גורמת לכאבים בעצה הסיאטי.

תסמונת פיריפורמיס – השריר האגסי – זהו מצב שבו השריר האגסי יוצר גירוי ולחץ על העצב הסיאטי. כאשר השריר מגורה נוצר כאב בעצב הסיאטי .

דלקת במפרקי העצה והכסל – מפרקי העצה והכסל  ממוקמים במורד עמוד השדרה, כאשר הם מגורים, הגירוי פוגע גם בעצב  ה- L5 הנמצא מעל מפרק העצה והכסל וגורם לכאבים בעצב הסיאטי.  

התקשות ופגיעה בשרירים – דלקות אשר מתקשרות לכאבי שרירים, לעיוותי שרירים ולעוויתות לוחצות על השורש העצבי ויוצרים כאב בעצב הסיאטי.

סיאטיקה בהריון – השינויים שחלים בגוף האישה בתקופת ההריון כמו עלייה במשקל, שינויים הורמונאליים ושינוי מרכז הכובד של הגוף יכולים להביא למצב של סאיטיקה הנגרם בשל ההריון.

רקמה צלקתית, המכונה פיברוזיס של האפידורל, מתרכזת בשורש העצבי המותני  ולא אחת כתוצאה ממצב זה מתחיל תהליך של סאיטיקה.

שברים – שברים בחוליה מותנית אשר נגרמים בדרך כלל כתוצאה מחבלה, תאונה או כל טראומה חמורה עלולה להביא להתפתחות סאיטיקה.

גידולים בעמוד השדרה עלולים להפעיל לחץ על שורש העצב בגב התחתון ולגרום לסימפטומים סיאטיים.


תסמינים

תסמינים של סאיטיקה  באים לידי ביטוי בכאבים או בהרגשה של אי נוחות לאורך הישבן והגפה התחתונה.

כאבי סאיטיקה יכולים להיות כאבים חלשים או כאבים חזקים יותר עם תחושה של דקירה או שריפה. הכאבים מתחילים בחוליות המותניות ובהמשך הם מוקרנים אל מורד הרגליים.

כאבי האישיאס מופיעים ברוב המקרים רק בצד אחד של הישבן או הרגל, רק לעתים נדירות הם יופיעו בשתי הרגליים.

כאבי אישיאס מחמירים בדרך כלל במצבים של שיעול, התעטשות, כיפוף, ישיבה ממושכת, בביצוע פעולות ספונטניות או בשינוי תנוחות כמו למשל בעת המעבר בין ישיבה לעמידה.

בשל מחלת הסאיטיקה עלולים להיווצר סימפטומים נוירולוגיים כמו חולשת שרירים ברגל, חוסר תחושה ברגל, תחושת נימול, חוסר שליטה על שרירי הרגל וקשיים בתזוזת הרגל, בתזוזת כף הרגל או אצבעות כף הרגל ולעתים גם אובדן שליטה על הסוגרים.

כאשר המטופל סובל מאחד מהסימפטומים הנומרולוגיים יש לפנות בהקדם לבירור רפואי.

כאבים שמחמירים במצבים של ישיבה, אך משתפרים במצבים של שכיבה.

כאבים חזקים אשר מקשים על הליכה או דריכה.

כאשר הכאבים מחמירים במקום להשתפר, הכאבים עלולים לאותת על נזק למערכת העצבים  ויש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית.


טיפול באישיאס

כדי לאבחן את המחלה מבצעים את מבחן יישור הרגל. במבחן זה המטופל נמצא במצב של שכיבה והוא מישר את רגלו ומרים אותה כלפי מעלה.

הזווית שבה נמצאת הרגל כאשר המטופל סובל מכאבים עוזרת לאבחן באיזה אזור נמצאת הפגיעה ואיך אפשר לטפל בה.

המקרים של חשד לפגיעה עמוקה יותר או חשד לגידול ישלח הרופא את המטופל לצילומים כדי לגבש תמונה קלינית מדויקת של המצב הרפואי.

סאיטיקה טיפולים כוללים סוגים שונים של טיפולים. סוג הטיפול בכאבי סאיטיקה ייקבע בהתאם לגורמי הכאב ולמיקום שבו מופעל הלחץ על העצב.

אם הסיבה לכאבים נובעת מהלחץ המופעל על השריר האגסי, למשל, ימליץ הרופא על טיפול באמצעות הזרקה של חומרי הרדמה מקומיים, אם הכאב נגרם כתוצאה מדלקת שרירים יומלץ על טיפול של הזרקות תרופות נוגדות דלקת או סטרואידים.

סאיטיקה כדורים – אפשר להקל על הכאבים באמצעים ביתיים כמו נטילת תרופות משככות כאבים הניתנות ללא מרשם רופא, קומפרסים קרים או חמים.

אפשר לשלב בין קומפרסים חמים ובין קומפרסים קרים כדי להשיג הקלה מרבית. אך שימו לב: כאשר אתם מניחים קומפרסים חמים על האזור הכואב, הקפידו להניח מגבת על המקום כדי ליצור חציצה בין הקומפרס החם ובין העור כדי להימנע מכוויות. 

 במקרים של כאבים שלא עוברים או כאבים כרוניים, הטיפול התרופתי בכאבי סאיטיקה יכלול טיפול בתרופות המיועדות לטיפול בכאבים ולהורדת דלקות.

 סאיטיקה זריקה – הזרקה של קורטיקוסטרואידים לשורש העצב תדכא את התהליך הדלקתי.

ההזרקה יעילה בהפחתה של הלחץ על העצב הסכיאטי ומביאה לעתים להקלה בחומרת הכאבים.

אמנם, לא תמיד ההזרקה מצליחה, אך במקרים שבהם הטיפולים האחרים לא הועילו, אפשר לשקול הזרקות.

על אף הכאבים חשוב להישאר פעילים. בימים הראשונים מומלץ לנוח, אך לאחר מכן, במיוחד כאשר הכאב כבר שכך קמעא, מומלץ להרבות בהליכה ולבצע תרגילי מתיחות מותאמים על פי המלצת הרופא.

התערבות כירורגית – ניתוח – בטיפול בכאבים תישקל כאשר הסימפטומים שמהם סובל החולה אינם מגיבים לשום טיפול אחר, כאשר הסימפטומים מחמירים עם הזמן וכאשר הרופא יזהה גורם אשר עלול לאותת על פריצת דיסק.

סוג הניתוח ייקבע בהתאם לגורם לסאיטיקה. במקרים של פריצת דיסק יבוצע ניתוח דיסקטומי שבמהלכו יסיר המנתח חלק מהדיסק או את כולו דרך חתך בעמוד השדרה, כאשר הנכאבים נגרמו עקב תזוזה של חוליה ממקומה, יבצע הרופא ניתוח שבמהלכו הוא יאחה את החוליה ויחזיר אותה למקומה התקין, במקרים של היווצרות תעלת חוט השדרה אפשר יהיה לקצוץ או לשייף את זיזי החוליה הגורמת להיצרות כדי להפחית  או למנוע את הלחץ על העצבים.

מאחר וכל ניתוח חושף את המטופל לסיכונים ולסיבוכים, ישקול הרופא את יתרונות הניתוח מול החסרונות ורק כך יקבל החלטה האם לבצע את הניתוח או לא.


לסיכום

ברוב המקרים התסמינים והכאבים המלווים את מחלת הסאיטיקה נעלמים עם הזמן, ככל שהלחץ יורד מהעצב והוא מחלים. אך במצבים שהתסמינים ממשיכים מעבר לשבועיים ואף מחמירים חשוב לפנות בהקדם לרופא אורתופד. וכמו בכל מצב שבו מתמודדים עם כאבים כרוניים שאינם משתפרים, ככל שמקדימים את הבירור הרפואי, כך גדלים הסיכויים להתגברות על הבעיה ולהחלמה מלאה.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833