מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

עקמת בגב תסמינים – איך לזהות ולנהל את המצב

עקמת בגב תסמינים

תוכן עניינים

עקמת בגב, או בשמה הרפואי סקוליוזיס, היא עיוות בעמוד השדרה שגורם לו להתעקל לצידו בצורה לא תקינה. עיוות זה עלול להתפתח בכל גיל, אך הוא נפוץ בעיקר בגיל ההתבגרות, בתקופת הגדילה המהירה. עקמת יכולה להוביל לתסמינים שונים המשפיעים על איכות החיים, ולפעמים גם לתפקוד היומיומי של המטופל. במאמר זה נתמקד בתסמינים הנפוצים של עקמת בגב ובדרכים לטפל ולהקל על התסמינים.


מהם התסמינים של עקמת בגב?

התסמינים של עקמת בגב משתנים בהתאם לחומרת המצב, למיקום העיוות ולגיל המטופל. להלן התסמינים הנפוצים ביותר:

1. כאבי גב

כאבי גב הם תסמין נפוץ של עקמת, במיוחד במקרים של עיוותים חמורים יותר. כאבים אלו עלולים להופיע בעיקר לאחר פעילות גופנית מאומצת או ישיבה ממושכת. לעיתים הכאבים מתמקדים באזור שבו העקמת מופיעה, אך במקרים חמורים הם עשויים להתפשט לאזורים אחרים בגוף.

2. שינוי במבנה הגוף

אנשים הסובלים מעקמת עשויים לשים לב לשינויים במבנה גופם. לדוגמה, צד אחד של הגוף עשוי להיראות גבוה יותר מהשני. שינוי זה עשוי להופיע באזור הכתפיים, השכמות, ואפילו באגן. במקרים מסוימים, כתף אחת עשויה להיות גבוהה מהשנייה, או שצלעות יכולות לבלוט באופן לא שווה.

3. שינויים ביציבה

עקמת בגב יכולה לגרום להפרעה ביכולת לשמור על יציבה זקופה. מכיוון שהעיוות משפיע על מבנה עמוד השדרה, המטופל עשוי להרגיש שהוא מתכופף לצד אחד או שהוא מתקשה לעמוד או לשבת בצורה זקופה לאורך זמן.

4. עייפות מוגברת

שרירי הגב שמנסים לתמוך בעמוד השדרה המעוקם מתעייפים במהירות רבה יותר. כתוצאה מכך, אנשים עם עקמת עלולים לחוות תחושת עייפות מתמדת, במיוחד לאחר עמידה או ישיבה ממושכת.

5. קשיי נשימה

במקרים של עקמת חמורה, העיוות בעמוד השדרה יכול להשפיע על בית החזה ולגרום ללחץ על הריאות. תוצאה זו עלולה להוביל לקשיי נשימה, בעיקר במאמץ גופני, אך לעיתים גם בזמן מנוחה.

עקמת בגב תסמינים
עקמת בגב תסמינים


איך מאבחנים עקמת בגב?

האבחון של עקמת בגב מתבצע בדרך כלל בעזרת בדיקה פיזית על ידי רופא, ובמידת הצורך גם באמצעות צילומי רנטגן. בבדיקה הפיזית הרופא יבדוק את היציבה הכללית של המטופל, יבקש ממנו להתכופף קדימה ולבחון את גבו מכל הכיוונים. צילומי הרנטגן ישמשו לקביעת זווית העקמת המדויקת, מה שמסייע לקבוע את חומרת המצב ולהמליץ על הטיפול המתאים.


דרכי טיפול בעקמת בגב

ישנם מספר טיפולים לעקמת בגב, כאשר הבחירה בטיפול תלויה בחומרת המצב, בגיל המטופל, ובתסמינים שהוא חווה. להלן כמה מהטיפולים הנפוצים:

1. מעקב רפואי שוטף

במקרים של עקמת קלה, הטיפול העיקרי עשוי להיות מעקב רפואי שוטף. במהלך תקופת הגדילה, יש לעקוב אחר שינויים במצב העקמת. רופא מומחה יעריך את העקמת אחת לכמה חודשים כדי לוודא שהמצב לא מחמיר.

2. פיזיותרפיה ותרגילים מותאמים

פיזיותרפיה היא כלי חשוב לטיפול בעקמת, במיוחד במקרים קלים עד בינוניים. המטרה של תרגילים אלו היא לחזק את שרירי הגב והליבה, לשפר את היציבה ולמנוע כאבים.
תרגילים כמו פלאנק, גשר ומתיחות לגב התחתון יכולים לשפר את הגמישות ואת החוזק של שרירי הגב, ולהפחית את העומס המופעל על עמוד השדרה.

3. שימוש בחגורות גב (Brace)

במקרים של עקמת מתקדמת אצל ילדים או מתבגרים, מומלץ לפעמים להשתמש בחגורות גב שנועדו למנוע החמרה של העקמת. החגורה עוזרת לשמור על יציבה נכונה ומונעת החמרה של העיוות במהלך שלב הגדילה המהיר. חשוב לציין שהחגורה לא מתקנת את העקמת, אלא מונעת את החמרתה.

4. ניתוח

במקרים חמורים יותר, כאשר העקמת גורמת לכאבים משמעותיים, קשיי נשימה, או השפעה על תפקוד הגוף, ייתכן שיהיה צורך לשקול ניתוח ליישור עמוד השדרה. ניתוחים אלו מבוצעים כאשר זווית העקמת עולה על 40-50 מעלות, והמטרה היא ליישר את עמוד השדרה ולהפחית את הלחץ על איברים פנימיים.


תרגילים מומלצים לחיזוק ולמניעת עקמת

ביצוע תרגילים ייעודיים לחיזוק שרירי הגב והליבה יכול לסייע למניעת החמרת המצב ולהקל על התסמינים. תרגילים אלה נועדו לשפר את היציבה, לחזק את השרירים התומכים בעמוד השדרה ולשפר את הגמישות.

1. פלאנק לחיזוק הליבה

התרגיל מתמקד בחיזוק שרירי הליבה, התומכים בעמוד השדרה. יש לשכב על הבטן, להתרומם על האמות ובהונות הרגליים, ולשמור על גב ישר למשך 30-60 שניות.

2. גשר לגב התחתון

שכבו על הגב עם ברכיים כפופות, והרימו את האגן כלפי מעלה תוך שמירה על גב ישר. החזיקו את המצב למשך מספר שניות וחזרו על התרגיל 10-15 פעמים.

3. מתיחת צד בעמידה

עמדו בצורה יציבה, הרימו את יד ימין כלפי מעלה ומתחו אותה לצד שמאל. חזרו על התרגיל לצד השני. תרגיל זה מותח את השרירים סביב עמוד השדרה ומסייע בשיפור הגמישות.


כדי לשפר את בריאות הגב שלכם, אנחנו כאן לכל שאלה ולטיפול מותאם

עקמת בגב יכולה לגרום לתסמינים שונים, החל מכאבי גב ועד לשינויים ביציבה וקושי בנשימה. זיהוי מוקדם של התסמינים הוא קריטי לצורך טיפול יעיל. ביצוע תרגילים מותאמים, פיזיותרפיה ושימוש בחגורות גב יכולים למנוע החמרה של המצב ולשפר את איכות החיים של הסובלים מעקמת.

אם אתם סובלים מעקמת בגב או חווים את אחד מהתסמינים שתוארו, חשוב לפנות לייעוץ רפואי על מנת לקבל טיפול מתאים.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833