עקמת בגב, הידועה גם בשם סקוליוזיס, היא תופעה שבה עמוד השדרה מתעקם לצדדים ויוצר עיוות בולט במבנה הגוף. בעוד שרוב המקרים של עקמת מתפתחים בגיל ההתבגרות, ישנם גם מקרים שבהם העקמת מופיעה או מחמירה בגיל המבוגר. עקמת בגיל מבוגר יכולה לגרום לכאבים, להפרעות בתפקוד היומיומי ולהחמרת הבעיות הרפואיות הקיימות. במאמר זה נעסוק בסיבות להופעת עקמת בגב בגיל מבוגר, תסמינים אופייניים ודרכי טיפול מומלצות.
מהי עקמת בגיל מבוגר?
עקמת בגיל המבוגר מתפתחת בדרך כלל כתוצאה מהזדקנות של עמוד השדרה והשפעות פיזיולוגיות אחרות. בעוד שבגיל צעיר ניתן לראות עקמת אידיופטית (כלומר, עקמת שהתפתחותה אינה קשורה לגורם ברור), בגיל המבוגר נוטים לראות עקמת כתוצאה משינויים מבניים במערכת השלד. אחת התופעות המרכזיות היא התכווצות או שחיקה של הדיסקים הבין-חולייתיים, מה שגורם לעמוד השדרה לאבד מגובהו ולפתח עיוותים נוספים.
סיבות עיקריות לעקמת בגב בגיל מבוגר
העקמת המתפתחת בגיל מבוגר שונה במהותה מהעקמת שמופיעה בגיל צעיר. ישנם מספר גורמים שעשויים לגרום להופעת עקמת בגיל מבוגר:
1. הזדקנות עמוד השדרה – עם השנים, עמוד השדרה עובר תהליך של הזדקנות. השחיקה של הדיסקים הבין-חולייתיים, המפרקים והסחוסים מביאה לאובדן גובה והתמוטטות מבנית. כתוצאה מכך, החוליות עלולות לזוז הצידה וליצור עיוות בצורת עמוד השדרה.
2. אוסטאופורוזיס – אוסטאופורוזיס, או דלדול העצם, הוא גורם חשוב בהופעת עקמת בגיל המבוגר. כשעצמות הגוף נעשות דקות ושבריריות, הן פחות עמידות ללחצים ולכוחות פיזיים, מה שעלול לגרום לשברים בחוליות ולעיוותים במבנה עמוד השדרה.
3. שינויים נוירולוגיים ומחלת פרקינסון – שינויים נוירולוגיים הקשורים להזדקנות, כמו מחלת פרקינסון או פגיעות עצביות אחרות, יכולים להוביל לחולשה בשרירי הגב ובשליטה על עמוד השדרה, מה שמגביר את הסיכון להתפתחות עקמת.
4. פציעות וניתוחים קודמים – מבוגרים שעברו ניתוחים בעמוד השדרה, חוו פציעות או שברים, עשויים לפתח עקמת בשל שינויים במבנה עמוד השדרה בעקבות הפציעה או הטיפול בה.
תסמינים של עקמת בגב בגיל מבוגר
בניגוד לעקמת בילדים ובמתבגרים, שבה אין בהכרח תסמינים נלווים מלבד עיוות היציבה, עקמת בגיל מבוגר עלולה לגרום לכאבים ותסמינים אחרים עקב הלחץ על העצבים והמפרקים בעמוד השדרה.
1. כאבים בגב התחתון – הסימן השכיח ביותר של עקמת בגיל מבוגר הוא כאבים כרוניים בגב התחתון, המוחמרים במהלך פעילות גופנית או עמידה ממושכת.
2. קושי בתנועה והגבלת תפקוד יומיומי – עקב עיוות עמוד השדרה, חולים רבים מדווחים על קושי בתנועה וביצוע פעולות יומיומיות, כמו התכופפות או הליכה ממושכת.
3. נמלול או חולשה ברגליים – אם העקמת לוחצת על עצבים בגב, ייתכן ויופיעו תסמינים כמו נמלול, תחושות דקירה או חולשה ברגליים, מה שעלול להגביל את הניידות ולהחמיר את התפקוד הכללי.
4. שינוי בצורת הגוף – בשל תזוזה של עמוד השדרה, ייתכן ושינוי ביציבה יהפוך בולט יותר עם הזמן, מה שיגרום להפרעה אסתטית ולתחושת חוסר נוחות כללית.
אבחון עקמת בגב בגיל מבוגר
כדי לאבחן עקמת בגב בגיל מבוגר, הרופא יבצע בדיקה פיזיקלית מקיפה, וייתכן ויבקש לבצע צילומי רנטגן או בדיקות דימות נוספות, כמו MRI או CT, כדי להבין את היקף העיוות וההשפעה על העצבים והחוליות. במקרים מסוימים יבוצעו גם בדיקות צפיפות עצם כדי לאבחן אוסטאופורוזיס או מחלות אחרות הקשורות לשברים.
דרכי טיפול בעקמת בגב בגיל מבוגר
ישנם מספר טיפולים שיכולים לעזור להקל על התסמינים ולשפר את איכות החיים של הסובלים מעקמת בגיל מבוגר. הטיפול הנבחר תלוי בחומרת המצב, בתסמינים ובמצב הבריאותי הכללי של המטופל.
1. פיזיותרפיה – פיזיותרפיה היא אחד הכלים המרכזיים לטיפול בעקמת בגב. תרגילים לחיזוק השרירים ולשיפור הגמישות יכולים לעזור לתמוך בעמוד השדרה, להקל על הכאב ולשפר את התפקוד הכללי.
2. תרופות לשיכוך כאבים – ניתן להשתמש בתרופות נוגדות כאבים, כמו תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), כדי להקל על כאבים בעמוד השדרה ולהפחית את הדלקת במפרקים.
3. חגורות גב – שימוש בחגורות גב מיוחדות עשוי לעזור לייצב את עמוד השדרה ולהקל על הכאבים במהלך פעילות יומיומית.
4. ניתוח – במקרים חמורים יותר, שבהם הטיפולים השמרניים אינם מועילים והעקמת ממשיכה להתקדם ולגרום לכאבים חמורים, ניתן לשקול ניתוח ליישור עמוד השדרה. ניתוח זה כרוך בשימוש בברגים ומוטות לייצוב עמוד השדרה.
סיכונים בניתוח
כמו בכל ניתוח, ישנם סיכונים הכרוכים בניתוח לתיקון עקמת בגיל מבוגר. סיכונים אלו כוללים זיהום, דימום, פגיעה עצבית או החמרת הכאב. בנוסף, זמן ההחלמה עשוי להיות ממושך יותר בגיל המבוגר, ויש לקחת בחשבון את המצב הבריאותי הכללי של המטופל.
סובלים מכאבי גב? אנחנו כאן כדי לעזור לכם
עקמת בגב בגיל מבוגר היא מצב שכיח שיכול להיגרם כתוצאה מהזדקנות של עמוד השדרה, אוסטאופורוזיס או פציעות קודמות. התסמינים הנפוצים כוללים כאבים כרוניים, הגבלת תנועה ושינוי ביציבה. טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה, תרופות וחגורות גב יכולים להקל על הכאבים ולשפר את איכות החיים, בעוד שבמקרים חמורים יותר ייתכן שיהיה צורך בשקילת ניתוח.
אם אתם סובלים מעקמת בגב בגיל מבוגר ומעוניינים לשמוע על אפשרויות טיפול נוספות, פנו אלינו לייעוץ והתאמת טיפול אישי.