מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

טיפול בסקוליוזיס – איך להתמודד עם עיוות בעמוד השדרה?

טיפול בסקוליוזיס

תוכן עניינים

סקוליוזיס הוא עיוות בעמוד השדרה שבו ישנה התעקמות לא טבעית של עמוד השדרה לצדדים, וכתוצאה מכך נוצר עיקול דמוי "S" או "C". העיוות יכול להופיע בדרגות חומרה שונות ולהשפיע על איכות החיים של המטופלים. במקרים רבים, סקוליוזיס מתפתח בילדים ובני נוער במהלך שנות הגדילה המהירות. ככל שהאבחון מתבצע מוקדם יותר, כך ניתן למנוע את החמרת העיוות באמצעות טיפול מתאים. במאמר זה נבחן את הגורמים להופעת הסקוליוזיס, תסמיניו, ואת אפשרויות הטיפול הקיימות להתמודדות עם המצב.


מהו סקוליוזיס?

סקוליוזיס הוא מצב שבו עמוד השדרה מתעקם הצידה, מה שגורם לחוסר איזון במראה הגוף. למרות שסיבה ברורה לסקוליוזיס אינה ידועה ברוב המקרים (סקוליוזיס אידיופתי), ישנם מקרים שבהם הוא נגרם כתוצאה ממחלות נוירומוסקולריות, מומים מולדים בעמוד השדרה, או בעיות הקשורות לצמיחת העצמות.

למרות שסקוליוזיס עשוי להופיע ללא תסמינים משמעותיים, במקרים חמורים, העיוות עלול להשפיע על היכולת לנשום, על תפקוד הלב והריאות, ואף לגרום לכאבים כרוניים בגב.


סוגי סקוליוזיס

ישנם כמה סוגים עיקריים של סקוליוזיס:

  1. סקוליוזיס אידיופתי – הסוג הנפוץ ביותר של סקוליוזיס, והוא מופיע בעיקר בילדים ובני נוער ללא סיבה ברורה.
  2. סקוליוזיס מולד – מצב שנגרם עקב מום מולד בעמוד השדרה.
  3. סקוליוזיס נוירומוסקולרי – נגרם עקב מחלות נוירולוגיות כמו שיתוק מוחין או ניוון שרירים.


תסמינים של סקוליוזיס

תסמינים של סקוליוזיס משתנים בהתאם לחומרת העיוות. במקרים קלים, ייתכן שהמטופל כלל לא יחוש בתסמינים, ואילו במקרים חמורים, ייתכן שמראה הגוף יושפע בצורה משמעותית. התסמינים העיקריים כוללים:

  1. אי סימטריה בגוף – כתף אחת גבוהה מהשנייה, בליטה בצלעות או עמוד שדרה עקום בצד אחד.
  2. כאבי גב – במקרים מסוימים, העיוות גורם לכאבים בגב התחתון.
  3. קושי בנשימה – במקרים חמורים, העיוות יכול להשפיע על תפקוד הריאות ולגרום לקשיי נשימה.
טיפול בסקוליוזיס
טיפול בסקוליוזיס


אבחון סקוליוזיס

האבחון של סקוליוזיס מתבצע בדרך כלל על ידי רופא באמצעות בדיקה גופנית שבה הרופא מבקש מהמטופל להתכופף קדימה כדי לזהות את עיקול עמוד השדרה. במידה ויש חשד לסקוליוזיס, הרופא יפנה את המטופל לבדיקות דימות כמו רנטגן כדי למדוד את זווית העיקול ולבדוק את חומרת המצב. במקרים חמורים, ייתכן שהרופא יפנה לבדיקות נוספות כמו MRI כדי לבדוק אם יש פגיעה במבנים אחרים בעמוד השדרה.


אפשרויות טיפול בסקוליוזיס

הטיפול בסקוליוזיס משתנה בהתאם לחומרת העיוות ולגיל המטופל. במקרים קלים, ייתכן שלא יידרש טיפול פעיל, אלא רק מעקב תקופתי. עם זאת, במקרים חמורים יותר יידרש טיפול ממוקד כדי למנוע החמרה של העיוות.

  1. מעקב רפואי – במקרים שבהם זווית העיקול היא מתונה ואינה מחמירה, הרופא עשוי להמליץ על מעקב תקופתי בלבד, כדי לוודא שהעיוות לא מחמיר עם הזמן. במהלך המעקב ייערכו בדיקות תקופתיות כדי לוודא שעמוד השדרה שומר על יציבותו.
  2. שימוש במחוך – מחוך מותאם אישית משמש במקרים שבהם העיוות חמור יותר, במיוחד אצל ילדים ובני נוער שעוד נמצאים בשלב הגדילה. המחוך אינו מתקן את הסקוליוזיס, אך הוא עוזר למנוע את החמרת העיוות במהלך תקופת הגדילה. המחוך נדרש ללבישה ממושכת במהלך היום והלילה בהתאם להנחיות הרופא.
  3. פיזיותרפיה – פיזיותרפיה היא חלק חשוב בטיפול בסקוליוזיס. מטרת הטיפול היא לחזק את שרירי הגב והליבה, לשפר את הגמישות ולשמור על יציבה נכונה. תרגילים מתאימים יכולים להקל על כאבי הגב ולסייע בשמירה על איזון הגוף.
  4. ניתוח – במקרים שבהם העיקול חמור ומפריע לתפקוד היומיומי, הרופא עשוי להמליץ על ניתוח לתיקון עמוד השדרה. ניתוח זה כולל השתלת מוטות מתכת וברגים כדי ליישר את העמוד השדרה ולמנוע החמרה נוספת. ניתוח זה מיועד לרוב במקרים קיצוניים בלבד כאשר זווית העיקול מגיעה ל-40 מעלות ומעלה.


טיפול משלים להקלה על תסמיני סקוליוזיס

בנוסף לטיפולים הרפואיים, קיימים טיפולים משלימים שיכולים להקל על התסמינים הנלווים לסקוליוזיס.

  1. יוגה – יוגה עוזרת לשפר את הגמישות ולחזק את שרירי הגב, מה שעוזר לשמור על יציבה נכונה ולהפחית את הכאב שנגרם מהעיוות.
  2. דיקור סיני – דיקור סיני הוא טיפול עתיק שיכול לסייע בהפחתת הכאב ובשיפור התחושה הכללית של המטופל. הטיפול מתמקד בנקודות לחץ בגוף המסייעות בהפחתת המתח בשרירים.
  3. עיסוי טיפולי – עיסוי רפואי יכול לסייע בהרפיית שרירי הגב והפחתת הכאב הכרוך בעיוות בעמוד השדרה. הטיפול בעיסוי מתמקד בשחרור שרירים תפוסים ובשיפור זרימת הדם לגב התחתון.


מניעת סקוליוזיס

למרות שסקוליוזיס אינו ניתן למניעה מוחלטת, ישנם מספר צעדים שיכולים לעזור בהקטנת הסיכון להתפתחות העיוות. שמירה על יציבה נכונה במהלך ישיבה ועמידה, ביצוע פעילות גופנית סדירה והקפדה על חיזוק שרירי הגב והליבה יכולים לסייע בשמירה על עמוד שדרה בריא. כמו כן, חשוב להקפיד על שימוש נכון במנח הגוף כאשר מרימים חפצים כבדים ולמנוע עומס מיותר על הגב.


מתי לפנות לייעוץ רפואי?

במידה ואתם או ילדכם סובלים מעיקול בעמוד השדרה או חווים תסמינים כמו כאבי גב, עייפות יתר, או חוסר סימטריה בגוף, חשוב לפנות לייעוץ רפואי בהקדם. אבחון מוקדם של סקוליוזיס יכול למנוע את החמרת המצב ולהבטיח טיפול מתאים שיסייע בשמירה על איכות חיים גבוהה.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

סיאטיקה כאבים

סיאטיקה כאבים – תסמינים וטיפולים

סיאטיקה כאבים היא בעיה רפואית שמטרידה רבים, במיוחד כשכאב הגב התחתון מקרין לרגליים. המאמר הזה יספק לכם מידע מעמיק על סיאטיקה, תסמיניה, הגורמים לכאבים והאפשרויות

קרא עוד »

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833