מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

מהו השק התקאלי – חשיבותו, בעיות שכיחות ודרכי טיפול

מהו השק התקאלי

תוכן עניינים

השק התקאלי הוא מרכיב מרכזי במערכת העצבים שלנו, והבנה מעמיקה של תפקידו יכולה לסייע בזיהוי וטיפול בבעיות שונות הנוגעות לעמוד השדרה ולמערכת העצבים המרכזית. מהו השק התקאלי? מדובר בקרום המגן על חוט השדרה והעצבים המרכזיים וממלא תפקיד חשוב בשמירה על תפקוד תקין של המערכת העצבית. במאמר זה נסקור את תפקידו של השק התקאלי, נבין את הבעיות הנפוצות שעלולות להתפתח בו ונתמקד בדרכי האבחון והטיפול המתאימות.


מהו השק התקאלי וכיצד הוא פועל?

השק התקאלי הוא קרום דק ורך המקיף את חוט השדרה ומלא בנוזל מוחי-שדרתי (CSF), הנוזל שמסייע להגן על חוט השדרה מפני פגיעות ולשמור על איזון לחץ בעמוד השדרה. השק התקאלי מתפרש מהבסיס של המוח ועד האזור התחתון של הגב, ומכיל בתוכו את העצבים שאחראים לתקשורת בין המוח לשאר הגוף. השק התקאלי מספק שכבת הגנה פנימית, ובזכות הנוזל שבו, הוא מאפשר בולם זעזועים המונע לחץ ופגיעות ישירות בחוט השדרה.


מהו תפקידו המרכזי של השק?

כדי להבין מהו השק התקאלי מבחינת תפקודו, חשוב לדעת כי תפקידו העיקרי הוא להגן על מערכת העצבים המרכזית. הוא מסייע למנוע פגיעות בעצבים הספינליים ובחוט השדרה, ומבטיח שהמערכת העצבית תוכל להעביר אותות מהמוח לגוף ובחזרה בצורה תקינה. יתרה מזאת, הנוזל המוחי-שדרתי שבתוך השק התקאלי מסייע לשמור על איזון נוזלים ומונע היווצרות של לחצים מיותרים בעמוד השדרה, שהם גורמים נפוצים לבעיות בעמוד השדרה והעצבים.


מהם הסימנים לבעיות בשק התקאלי?

הופעת בעיות בשק התקאלי עשויה לגרום למגוון תסמינים שמושפעים ישירות מאזור הפגיעה. חלק מהתסמינים האפשריים כוללים:

  1. כאבים עזים בגב התחתון או בצוואר, בעיקר באזורים שבהם קיים לחץ על השק התקאלי.
  2. תחושות נמלול או עקצוצים בגפיים – תוצאה של לחצים על העצבים באזור חוט השדרה.
  3. חולשה בשרירים הסמוכים לאזור הפגוע, מה שמקשה על ביצוע פעולות יומיומיות פשוטות.
  4. שיבוש תחושות: לעיתים, לחצים על השק התקאלי יכולים להוביל לשינויים בתחושות בגוף, כגון רגישות יתר או אובדן תחושה.
מהו השק התקאלי
מהו השק התקאלי


מה הקשר בין בלט דיסק לשק התקאלי?

במקרים רבים, כאשר אדם סובל מבלט דיסק, הדיסק הבין-חולייתי עלול לבלוט וללחוץ על השק התקאלי. לחץ זה גורם לגירוי העצבים העוברים בתוך השק, מה שעלול להוביל לכאבים ולעיתים גם לנזק עצבי. מהו השק התקאלי בהקשר זה? מדובר במערכת ההגנה שמסייעת למנוע פגיעות בחוט השדרה, אך כאשר מופעל עליה לחץ רב, היא עשויה להגיב בכאבים ובשיבושים בתפקוד העצבים.


כיצד ניתן לאבחן בעיות?

אבחון של בעיות בשק התקאלי מתבצע באמצעות בדיקות הדמיה מתקדמות, המסייעות לרופא לזהות אם קיים לחץ על השק או על חוט השדרה עצמו. בין הבדיקות הנפוצות לאבחון בעיות בשק התקאלי ניתן למצוא:

  1. MRI (תהודה מגנטית) – בדיקה לא פולשנית המאפשרת לרופא לקבל תמונה מפורטת של עמוד השדרה והרקמות הרכות, כולל השק התקאלי.
  2. CT (טומוגרפיה ממוחשבת) – בדיקה המספקת תמונת חתכים של עמוד השדרה ועוזרת לזהות אם קיימת פגיעה במבנה של השק התקאלי או אם יש לחץ חיצוני עליו.
  3. מילוגרפיה – בדיקה המתבצעת בהזרקת חומר ניגוד לתוך השק התקאלי, שמאפשרת להדגים את המיקום המדויק של בעיות או לחצים על העצבים שבתוך השק.


מהם הטיפולים האפשריים במקרים של בעיות בשק התקאלי?

הטיפולים בבעיות בשק התקאלי משתנים בהתאם לחומרת הבעיה ולסימפטומים המלווים אותה. הנה כמה מהדרכים הנפוצות לטיפול:

  1. טיפול תרופתי – במקרים של כאבים קלים, ניתן לטפל בתרופות נוגדות דלקת או משככי כאבים.
  2. פיזיותרפיה – טיפולים אלו כוללים תרגילים לחיזוק הגב ושיפור גמישות עמוד השדרה, אשר יכולים להקל על הלחץ המופעל על השק התקאלי.
  3. טיפולים פולשניים – במקרים של לחצים חזקים על השק, ניתן לשקול זריקות סטרואידים להפחתת דלקת באזור הפגוע או ניתוח להסרת הלחץ.


מהם הסיכונים הכרוכים בבעיות לא מטופלות בשק התקאלי?

בעיות בשק התקאלי עלולות להחמיר עם הזמן אם אינן מטופלות כראוי. במקרים מסוימים, לחץ ממושך על השק התקאלי יכול להוביל לנזק בלתי הפיך בעצבים, ולגרום להופעת תסמינים קבועים כמו חולשת שרירים, כאבים כרוניים ואף בעיות תחושה. נוסף לכך, בעיות אלו עשויות להקשות על התפקוד היומיומי ולהשפיע על איכות החיים באופן ניכר.


כיצד ניתן לשמור על בריאות השק?

שמירה על אורח חיים בריא יכולה להפחית את הסיכון לבעיות בשק התקאלי. מומלץ לשמור על יציבה נכונה בזמן ישיבה, להימנע מהרמת משאות כבדים מבלי לשמור על גב ישר ולשלב פעילות גופנית מתונה בשגרה. כמו כן, חיזוק שרירי הליבה בעזרת תרגילים פשוטים עשוי לסייע בשמירה על יציבות עמוד השדרה ולהפחית לחצים מיותרים על השק התקאלי.


חווים תסמינים? פנו לייעוץ מקצועי

כאבי גב ותסמינים עצביים אינם חייבים להוות חלק משגרת חייכם. אם אתם חווים תסמינים שיכולים להיות קשורים לשק התקאלי, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי ולא להמתין להחמרת המצב. טיפול נכון ומותאם אישית יוכל לסייע בהקלה על הכאב ובשיפור איכות חייכם.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833