מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

בלט ושינויים דיסקוגניים – הבנת המושג והשפעתו על הבריאות

בלט ושינויים דיסקוגניים

תוכן עניינים

בלט ושינויים דיסקוגניים הם מושגים שמתארים שינויים המתרחשים במבנה הדיסקים בעמוד השדרה, אשר ממלאים תפקיד קריטי בספיגת זעזועים ומתן גמישות לעמוד השדרה. הדיסקים עשויים מרקמה סיבית חזקה וגרעין נוזלי פנימי, שמספקים להם את האלסטיות הנדרשת לעמידה בתנועות יומיומיות כמו כיפוף, הרמה וסיבוב. עם הזמן, מתחילים להתרחש שינויים בדיסקים, חלקם טבעיים כתוצאה מתהליכי הזדקנות, וחלקם נגרמים בעקבות עומסים חוזרים, פציעות או יציבה לקויה.

בלט דיסק, מצב בו גרעין הדיסק לוחץ על הדפנות ויוצר עיוות קל, עלול לגרום לתסמינים שונים בעוצמות משתנות – מכאבים קלים ועד כאבים עזים המפריעים לתפקוד יומיומי. נוסף על כך, השינויים הדיסקוגניים, המתבטאים בשינויים מבניים בדיסקים עצמם כמו שחיקה והתייבשות של הנוזלים, עלולים להוביל למגוון בעיות רפואיות, כולל בלט הדיסק עצמו. הבנת התופעה ועקרונות הטיפול בה מסייעים בשיפור איכות החיים והפחתת התסמינים הנלווים.


מהם התסמינים הנפוצים של בלט ושינויים דיסקוגניים?

במקרים רבים, שינויים דיסקוגניים עשויים להיות ללא תסמינים כלל, אך עם החמרת השינויים, חולים עלולים לחוות כאבים כרוניים, תחושת נוקשות בגב ולעיתים הקרנה של כאב לאזורים נוספים כמו הצוואר, הירכיים והרגליים. תלונות אלו נובעות מהלחץ שהדיסק מייצר על עצבים סמוכים.

בקרב אנשים מסוימים, ניתן למצוא תסמינים כמו תחושת עקצוץ, חוסר נוחות בעמידה ממושכת או הליכה, ולפעמים אף תחושת "זרמים" באזור הגב התחתון או ברגליים. כאשר השינויים חמורים, ייתכן כי יורגשו חולשה או אובדן תחושה בשרירים הקשורים לאזור בו נוצר הלחץ.


גורמים נפוצים להיווצרות בלט ושינויים דיסקוגניים

הגורמים לשינויים דיסקוגניים כוללים גורמים טבעיים כמו גיל והזדקנות וכן גורמים סביבתיים כמו ישיבה ממושכת, הרמת משאות כבדים או עבודה בתנאים פיזיים מאומצים. גם פעילות גופנית אינטנסיבית, במיוחד כאשר אינה מבוצעת כראוי, יכולה להוביל לשחיקה מואצת של הדיסקים. בנוסף, יציבה לקויה או מחלות מטבוליות כמו אוסטיאופורוזיס עלולות לתרום להיווצרות שינויים אלו.

תהליכים ניווניים אלו עלולים להתרחש כתוצאה מבעיות גנטיות המשפיעות על איכות הדיסקים ועובי הרקמות. לכן, במקרים של היסטוריה משפחתית של בעיות בעמוד השדרה, מומלץ לשים לב למניעת עומסים מיותרים על הגב.

בלט ושינויים דיסקוגניים
בלט ושינויים דיסקוגניים


אפשרויות הטיפול בבלט ושינויים דיסקוגניים

קיימות מספר גישות טיפוליות לטיפול בבלט ושינויים דיסקוגניים. הגישה השמרנית כוללת טיפולים כמו פיזיותרפיה, שנועדו לחזק את שרירי הליבה ולהפחית את העומס על הדיסקים. שיקום אורטופדי כולל תרגילים שמטרתם לשפר את היציבה ואת תפקוד הגב, ותוכניות פיזיותרפיה שונות אשר מתמקדות במתיחות וחיזוק השרירים הסובבים את עמוד השדרה.

שימוש בתרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים גם הוא אפשרות נפוצה, במיוחד עבור מי שסובלים מכאב מתמשך. במקרים חמורים ניתן להשתמש בזריקות סטרואידים להפחתת הכאב והנפיחות באזור הפגוע. טיפול תרופתי מסוג זה מיועד להקל על התסמינים ולהעניק הקלה מיידית, אך הוא מתאים לטווח הקצר בלבד.


טיפולים מתקדמים ופיתוחים חדשניים בטיפול בשינויים דיסקוגניים

היום קיימות טכנולוגיות חדשות המספקות טיפול מדויק במקרים של בלט דיסק ושינויים דיסקוגניים. למשל, טיפול בגלי הלם שהוכח כמסייע בהפחתת דלקות ושיפור הגמישות של הרקמות הפגועות. בנוסף, שימוש בזריקות PRP (טיפול באמצעות פלזמה מועשרת בטסיות) מסייע בתהליך שיקום הרקמות.

במקרים בהם הטיפולים השמרניים לא הצליחו להביא להקלה, ניתן לשקול הליך ניתוחי. ניתוחים להחלפת דיסק או הפחתת הלחץ על העצבים יכולים להקל על התסמינים ולהשיב למטופל את יכולת התנועה.


תרגילים מומלצים להפחתת תסמיני בלט ושינויים דיסקוגניים

פעילות גופנית קבועה הכוללת חיזוק שרירי הליבה, מתיחות ותרגילי גמישות יכולה לסייע בשיפור מצב עמוד השדרה. בין התרגילים המומלצים ניתן למנות את התרגיל "פלנק", שמחזק את שרירי הליבה והגב התחתון, ומתיחות דינמיות שמטרתן לשחרר את האזור הפגוע. בנוסף, הליכה על משטח רך, כמו דשא או חול, מאפשרת לגב לנוע בצורה טבעית תוך הפחתת הלחץ על הדיסקים.

תרגילי יוגה ופילאטיס תורמים לגמישות עמוד השדרה ומשפרים את שיווי המשקל והיציבה. תרגילים כמו "כלב מביט מטה" ו"פיתולי עמוד שדרה" מחזקים את השרירים סביב עמוד השדרה ומסייעים בשיפור התנועתיות.


תזונה ותוספים התומכים בבריאות עמוד השדרה

שמירה על תזונה מאוזנת עשירה בוויטמינים ומינרלים חיונית לשימור בריאות הדיסקים. סידן, ויטמין D, ומגנזיום משחקים תפקיד מרכזי בבניית עצמות וחיזוק הסחוס. בנוסף, חומצות שומן אומגה-3 עוזרות בהפחתת דלקות ומחזקות את הרקמות.

ניתן לשקול שימוש בתוספי תזונה המכילים קולגן, גלוקוזאמין וכונדרואיטין. תוספים אלה מסייעים בחידוש הרקמות התומכות ומשמרים את גמישות הדיסקים, מה שמפחית את הסיכוי לשחיקה נוספת.


חשיבות מנוחה ותנוחת שינה נכונה

המנוחה חיונית לשיקום רקמות עמוד השדרה. תנוחת שינה נכונה, כגון שינה על הגב עם כרית מתחת לברכיים, תורמת להקלת הלחץ על הדיסקים ומאפשרת התאוששות טובה יותר של הגוף. יש להימנע משינה על הבטן, אשר מפעילה לחץ על הגב ומובילה לעיתים קרובות לכאבים.


צרו קשר ותקבלו מענה מקצועי ואכפתי לטיפול בכאבי הגב שלכם

אם אתם סובלים מכאבים או מגבלות תנועה בעקבות בלט ושינויים דיסקוגניים, פנו לייעוץ רפואי מקצועי. טיפול מתאים ותוכנית שיקום יכולים לסייע בהקלה על התסמינים ולמנוע החמרה נוספת. אל תתעלמו מהכאב – קבלו ייעוץ כדי לשוב לתפקוד מלא ונוחות יומיומית!

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833