מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

בלט דיסק l5 s1 – תסמינים, גורמים ואפשרויות טיפול

בלט דיסק l5 s1

תוכן עניינים

בלט דיסק l5 s1 הוא מצב שבו הדיסק הבין-חולייתי באזור התחתון של עמוד השדרה, בין החוליות l5 ו-s1, מתחיל לבלוט מחוץ לגבולותיו הרגילים. מצב זה עלול להפעיל לחץ על העצבים הסמוכים ולהוביל לכאבים עזים, תחושת נימול ואף הקרנת כאב לרגליים. מדובר באחת מהבעיות הנפוצות ביותר בעמוד השדרה המותני, בעיקר בקרב אנשים שעובדים במקצועות הדורשים עמידה ממושכת או מאמצים פיזיים.

במאמר זה, נסקור את התסמינים הנפוצים של בלט דיסק, נבחן את הסיבות האפשריות להופעתו ונדון באפשרויות הטיפול המתקדמות שניתן להיעזר בהן להקלה על הכאב ולשיקום תפקוד עמוד השדרה.


מהו בלט דיסק l5 s1?

בלט דיסק מתרחש כאשר הדיסק הבין-חולייתי מתחיל לבלוט בין חוליות l5 ו-s1, הממוקמות בתחתית עמוד השדרה המותני. הבלט נגרם לרוב משחיקה טבעית של הדיסק או בעקבות עומסים פיזיים מוגברים. הלחץ שמופעל על העצבים כתוצאה מהבלט גורם לכאבים מקומיים בגב התחתון, ולעיתים אף להקרנת כאב לרגליים ולישבן, תופעה הידועה בשם "כאב סיאטי."

הדיסק הממוקם בין חוליות אלו מהווה את בולם הזעזועים התחתון ביותר בעמוד השדרה, ולכן הוא חשוף לעומסים משמעותיים, בעיקר בזמן ישיבה, הרמת משאות כבדים או תנועות סיבוביות.


תסמינים

תסמינים של בלט דיסק l5 s1 כוללים:

  1. כאבים בגב התחתון – הכאב נוטה להחמיר בעת תנועות מסוימות או מאמצים פיזיים, ולעיתים מלווה בתחושת נוקשות בגב.
  2. הקרנת כאב לרגליים – הכאב עשוי להקרין לאזורים נוספים כמו הישבן, הירך והקרסול. לעיתים ניתן להרגיש תחושת נימול או דקירות באצבעות הרגליים.
  3. חולשה ברגליים – לחץ מתמשך על העצבים עלול לגרום לחולשה ברגליים ולהגביל את היכולת לבצע פעולות יומיומיות פשוטות.
  4. קושי בתפקוד יומיומי – במקרים חמורים יותר, התסמינים עשויים להפריע בביצוע פעולות פשוטות כמו ישיבה ממושכת, הליכה או הרמת חפצים קלים.
בלט דיסק l5 s1
בלט דיסק l5 s1


גורמים לבלט

הסיבות להופעת בלט דיסק l5 s1 מגוונות וכוללות:

  1. שחיקה טבעית – עם הגיל, הדיסקים בעמוד השדרה מאבדים מהגמישות שלהם ומתכווצים, מה שעלול להוביל לבלט דיסק.
  2. עומסים פיזיים מוגברים – פעולות כמו הרמת משאות כבדים, ישיבה ממושכת או תנועות סיבוביות לא נכונות עלולות לגרום לעומס יתר על הדיסקים בעמוד השדרה.
  3. פציעות טראומטיות – תאונות, נפילות או פציעות ספורט עלולות לגרום לנזק לדיסקים ולהוביל להופעת בלט.
  4. חולשת שרירי הליבה – שרירי ליבה חלשים אינם תומכים מספיק בעמוד השדרה, מה שמוביל לעומס מוגבר על הדיסקים.


אבחון בלט דיסק l5 s1

אבחון בלט דיסק l5 s1 מתבצע באמצעות בדיקות פיזיות ודימות מתקדמות כמו MRI או CT. בדיקות אלו מאפשרות לרופא לאמוד את מצב הדיסק, לראות את גודלו ולהבין את מידת הלחץ המופעל על העצבים. אבחון מדויק הוא קריטי לקביעת תוכנית טיפול מתאימה.


אפשרויות טיפול

הטיפול בבלט דיסק l5 s1 משתנה בהתאם לחומרת המצב ולתסמינים הנלווים. ישנם מספר שלבים לטיפול, החל מגישות שמרניות ועד להתערבות כירורגית במקרה הצורך:

פיזיותרפיה – פיזיותרפיה היא אחת הדרכים המרכזיות להקלה על התסמינים. תרגילים מותאמים אישית נועדו לחזק את שרירי הגב והבטן, לשפר את היציבה ולהפחית את העומס המופעל על עמוד השדרה. התרגילים כוללים מתיחות לחיזוק שרירי הליבה ושיפור הגמישות.

טיפול תרופתי – במקרים של כאבים עזים, הרופא עשוי להמליץ על תרופות נוגדות דלקת (NSAIDs) כמו איבופרופן להקלה על הכאבים והדלקת. במקרים חמורים יותר, ייתכן שימוש במשככי כאבים חזקים יותר.


הזרקות סטרואידים – במקרים של דלקת משמעותית, ניתן להשתמש בהזרקות סטרואידים להקלת הדלקת והכאב. הזרקות אלו מתבצעות ישירות לאזור הפגוע ומספקות הקלה מהירה לטווח קצר.


טיפולי עיסוי ושיטות טיפול אלטרנטיביות – עיסוי רפואי, דיקור סיני ושיטות טיפול אלטרנטיביות נוספות יכולות לסייע בהרפיית השרירים המושפעים מהבלט ולהקל על הכאב.


ניתוח במקרים חמורים

במקרים חמורים יותר, כאשר הטיפולים השמרניים אינם מצליחים להקל על הכאב, ייתכן שהרופא ימליץ על התערבות כירורגית. הניתוחים הנפוצים כוללים הסרת חלק מהדיסק הבולט או ניתוחי החלפה של הדיסק.


מניעה של בלט דיסק l5 s1

שמירה על אורח חיים נכון יכולה לסייע במניעת בלט דיסק. הנה כמה טיפים חשובים:

  1. שמירה על יציבה נכונה – חשוב להקפיד על ישיבה זקופה ושמירה על קו ישר של עמוד השדרה, בעיקר בזמן עבודה מול מחשב.
  2. חיזוק שרירי הליבה – תרגילים לחיזוק שרירי הגב והבטן יכולים להקל על העומס המופעל על הדיסקים בעמוד השדרה.
  3. המנעות מהרמת משאות כבדים בצורה לא נכונה – יש להקפיד על טכניקות הרמה נכונות כדי למנוע פציעות.
  4. פעילות גופנית מתונה – שילוב של פעילות גופנית כמו הליכה, שחייה או יוגה יכול לסייע בשמירה על גמישות וחוזק עמוד השדרה.


מתי לפנות לייעוץ רפואי?

אם אתם סובלים מכאבים בגב התחתון, הקרנת כאב לרגליים או תחושת נימול, יש לפנות לייעוץ רפואי מוקדם ככל האפשר. טיפול בזמן יכול למנוע החמרה במצב ולשפר את איכות החיים שלכם.


התחילו בטיפול כבר היום!

אם אתם מתמודדים עם כאבים הנגרמים מבלט דיסק, פנו לייעוץ מקצועי על מנת להתחיל בטיפול מתאים. אנו נבנה עבורכם תוכנית טיפול אישית שתסייע לכם להקל על הכאבים ולשפר את התפקוד היומיומי שלכם. אל תחכו – פנו אלינו עוד היום!

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833