מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

בלט דיסק קל – מה זה וכיצד ניתן לטפל בו?

בלט דיסק קל

תוכן עניינים

בלט דיסק קל הוא מצב שבו אחד הדיסקים הבין-חולייתיים בעמוד השדרה מתחיל לבלוט באופן עדין מחוץ למקומו הרגיל, אך עדיין לא יוצר לחץ משמעותי על העצבים או על הרקמות שמסביב. מצב זה נחשב לנפוץ יחסית, בעיקר בקרב אנשים מבוגרים, אך הוא עשוי להתרחש גם בגילאים צעירים יותר בשל גורמים שונים. למרות שבלט דיסק קל הוא פחות חמור מבלטים משמעותיים יותר, הוא עדיין עלול לגרום לאי נוחות ולתחושות של מגבלות בתנועת הגוף, במיוחד במקרים של פעילות גופנית או ישיבה ממושכת.


מהו בלט דיסק קל ומהי השפעתו על עמוד השדרה?

בלט דיסק קל מתרחש כאשר הדיסק, שהוא מבנה גמיש שממוקם בין חוליות עמוד השדרה, מתחיל לאבד מגמישותו ובכך יוצא ממקומו הטבעי. תפקידו של הדיסק הוא לשמש כמעין "בולם זעזועים" בין החוליות, ובכך למנוע חיכוך ולספק יציבות וגמישות לעמוד השדרה. כאשר מתרחש בלט קל, הדיסק מתחיל להפעיל לחץ על האזור שמסביבו, אך במקרים רבים הלחץ אינו חזק דיו כדי לגרום לכאבים חזקים או לסימפטומים חמורים. עם זאת, במקרים מסוימים עלולים להתפתח תסמינים קליניים הדורשים טיפול, ולכן כדאי להיות ערניים לשינויים בתחושות הגוף.


הגורמים העיקריים להיווצרות בלט דיסק קל

הסיבה המרכזית לבלט דיסק קל היא שחיקת הדיסקים הבין-חולייתיים, שהיא תהליך טבעי המתרחש עם השנים. תהליך ההזדקנות מוביל לאיבוד נוזלים בגוף הדיסק, מה שגורם לו לאבד מגמישותו ומגובהו ולהפוך לשברירי יותר. בנוסף, לחצים ממושכים על עמוד השדרה, כמו ישיבה ממושכת, פעילות גופנית מאומצת, או אף נשיאת משאות כבדים, עלולים להוביל לעומס מוגבר על הדיסקים ולגרום להם להתחיל לבלוט. חשוב לציין כי גורם נוסף המשפיע על הופעת בלט דיסק קל הוא גנטיקה – אנשים מסוימים עשויים להיות רגישים יותר לשחיקת דיסקים בשל מבנה גנטי תורשתי, מה שמוביל לפגיעה מוקדמת יותר בדיסקים הבין-חולייתיים.


מהם התסמינים של בלט דיסק קל?

תסמיני בלט דיסק קל עשויים להשתנות בהתאם למיקומו ולמידת הבלט:

  1. כאב גב קל – במקרים רבים הכאב מופיע באיזור התחתון של הגב, במיוחד לאחר ישיבה ממושכת או פעילות מאומצת.
  2. תחושת נוקשות – תחושת נוקשות קלה או בינונית בעיקר באזור הגב התחתון, שעשויה להתגבר בשעות הבוקר לאחר מנוחה ממושכת.
  3. הגבלת טווח התנועה – תנועת הגב והצוואר עשויה להיות מוגבלת מעט, במיוחד כאשר מנסים לבצע תנועות חדות או מהירות.
  4. תחושת לחץ באזור המוקרן – תחושה זו נגרמת כאשר הדיסק המובלט מתחיל להפעיל מעט לחץ על הסביבה שמסביבו.

במקרים של הופעת תסמינים, למרות שהכאב הוא מתון, יש לבדוק את המצב כדי לוודא שהבלט לא יגרום להחמרה עתידית.

בלט דיסק קל
בלט דיסק קל


כיצד מאבחנים בלט דיסק קל?

כאשר עולה חשש לבלט דיסק קל, יש לפנות לרופא מומחה בתחום, כגון אורתופד או נוירולוג, אשר יוכל לבצע אבחון מדויק באמצעות מספר בדיקות:

  1. בדיקה גופנית – הרופא יבדוק את הגב ויבחן את טווח התנועה, את נוקשות השרירים ואת מידת הכאב.
  2. MRI (תהודה מגנטית) – זוהי הבדיקה המומלצת ביותר לאבחון מדויק של הדיסקים בעמוד השדרה. MRI מספק תמונה ברורה של רקמות רכות, ולכן היא יכולה להראות את מצב הדיסק ואת מידת הבלט.
  3. CT – במקרים מסוימים עשוי הרופא להמליץ על ביצוע סריקת CT, המאפשרת לראות את מבנה עמוד השדרה, אם כי היא פחות מומלצת בהשוואה ל-MRI בשל רמת הקרינה הכרוכה בה.


טיפולים מומלצים לבלט דיסק קל

למרות שמדובר בבלט קל, קיימים מספר טיפולים שניתן ליישם לשם הקלה על התסמינים ומניעת החמרת הבעיה:

  1. פיזיותרפיה – טיפולי פיזיותרפיה עוזרים לחזק את שרירי הגב והבטן, מה שמשפר את היציבות בעמוד השדרה ומפחית לחץ על הדיסק.
  2. תרגילי מתיחות ושיפור הגמישות – תרגילים אלה מסייעים להרפיית שרירים תפוסים ולהגמשת עמוד השדרה.
  3. שימוש בתרופות משככות כאבים ונוגדות דלקת – במקרה של כאבים, ניתן להיעזר בתרופות נוגדות דלקת או במשככי כאבים, בהתאם להמלצת הרופא.
  4. שינויים בהרגלי היום-יום – ישיבה ממושכת בעבודה עלולה להחריף את המצב, ולכן חשוב לשמור על יציבה נכונה ולקחת הפסקות קבועות במהלך היום.


כיצד ניתן למנוע החמרה בבלט דיסק קל?

שמירה על אורח חיים בריא, המשלב תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, היא המפתח לשמירה על עמוד שדרה בריא. כמו כן, שמירה על יציבה נכונה במהלך כל פעילויות היומיום היא קריטית: מומלץ לשבת זקוף ולהימנע מהתכופפות יתרה קדימה. יש להקפיד על כיסאות מתאימים בזמן ישיבה ארוכה מול מחשב, תוך תמיכה בגב התחתון. כל אלה יכולים לעזור למנוע את התפתחותו של בלט דיסק קל או לפחות להאט את קצב ההחמרה שלו.


חשיבות התרגול היום-יומי במניעת בלט דיסק קל

תרגול יומי, הכולל תרגילי גמישות, מתיחות וחיזוק שרירים, מסייע לשמור על בריאות עמוד השדרה ולהפחית את העומס על הדיסקים. לדוגמה, תרגילים לחיזוק שרירי הליבה (שרירי הבטן, הגב והאגן) מסייעים להורדת הלחץ על עמוד השדרה. גם תרגילי יוגה ופילאטיס יכולים לשפר את הגמישות ולמנוע שחיקה מוקדמת של הדיסקים.


סובלים מבלט דיסק קל ומחפשים פתרון? השאירו פרטים וניצור עמכם קשר לייעוץ מקצועי

אם אתם חשים אי נוחות מתמשכת בגב ומעוניינים בייעוץ מקצועי ואישי, אנחנו כאן כדי לעזור לכם למצוא פתרונות טיפול מותאמים. השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833