מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

בלט דיסק גב תחתון – מה זה ואיך מטפלים?

בלט דיסק גב תחתון

תוכן עניינים

בלט דיסק גב תחתון הוא מצב רפואי הנפוץ בקרב אנשים רבים, במיוחד אלו הסובלים משחיקה טבעית של עמוד השדרה עם השנים. הדיסקים הבין-חולייתיים, הממוקמים בין חוליות עמוד השדרה, פועלים כבולמי זעזועים, ושומרים על גמישות ותנועתיות עמוד השדרה. כאשר נוצר מצב של בלט, הדיסק זז ממקומו ויוצא מעט מחוץ למקום הטבעי שלו, מה שעלול להפעיל לחץ על העצבים הסמוכים ולהוביל לכאב ולחוסר נוחות. חשוב להבין שבלט דיסק אינו בהכרח ניתוחי, אך כאשר לא מטפלים בו, עלולות להתפתח בעיות חמורות יותר. במאמר זה נעמיק בהבנת מצב זה, נסקור את תסמיניו, גורמי הסיכון, דרכי הטיפול השונות, ואת האפשרויות לשיפור איכות החיים של מי שסובלים מבלט דיסק.


מהו בלט דיסק?

הדיסקים הבין-חולייתיים הם חלק חיוני ממערכת עמוד השדרה, המאפשרים תנועה חלקה וגמישות. במצב של בלט דיסק גב תחתון, הדיסק הופך לפחות גמיש ומשתנה צורתו, כשהוא נדחף החוצה ממקומו במידה מועטה. ההבלטה הקלה הזו יכולה ליצור לחצים על העצבים הסמוכים, ומכאן מגיעות תחושות הכאב, הנימול, או חוסר התחושה המאפיינות את המצב. בעוד שלעיתים בלט דיסק לא גורם לכאבים או בעיות תפקודיות, במקרים רבים, אם לא מטפלים במצב, התסמינים עלולים להחמיר ואף להוביל לבעיות עצביות חמורות יותר, כגון פריצת דיסק מלאה.


תסמינים של בלט דיסק בגב התחתון

התסמינים של בלט דיסק גב תחתון משתנים בין מטופלים ויכולים להיות תלויים במיקום המדויק של הבלט, כמו גם בחומרתו. חלק מהמטופלים מדווחים על כאב גב תחתון כרוני שמופיע לעיתים קרובות ומחמיר עם הזמן. כאב זה יכול להיות חריף או מתון, ולפעמים ישנה תחושת חוסר נוחות כללי, במיוחד לאחר ישיבה ממושכת או ביצוע פעולות פיזיות מאומצות. בנוסף, במקרים רבים ישנה הקרנה של הכאב לרגליים, דבר המעיד על לחץ על עצבים כגון עצב הסיאטי, וזו תופעה המוכרת כ"סיאטיקה". במקרים חמורים יותר, ניתן לחוש גם תחושת נימול, חוסר תחושה באזורים שונים ברגליים, וחולשה שרירית שעלולה להפריע לתפקוד היום-יומי.


גורמים לבלט דיסק

קיימים מספר גורמים נפוצים לבלט דיסק גב תחתון, כאשר הגורם המרכזי הוא תהליך ההזדקנות. עם השנים, הדיסקים מתייבשים ומאבדים את הגמישות שלהם, מה שמוביל לשחיקה ולהפחתת יכולת הספיגה של הדיסק. זאת, בנוסף לעומסים פיזיים כמו הרמת משאות כבדים, ישיבה ממושכת בעבודה או תנוחה לא נכונה, עלולה לגרום לבלטים קטנים להתפתח בהדרגה. גם פציעות טראומטיות כמו תאונות דרכים או פציעות ספורט עלולות להאיץ את תהליך השחיקה או לגרום לפגיעה בדיסקים, במיוחד אם ישנה תנועה פתאומית או מאומצת מדי של עמוד השדרה.

בלט דיסק גב תחתון
בלט דיסק גב תחתון


אבחון בלט דיסק גב תחתון

כדי לאבחן בלט דיסק גב תחתון, הרופא יבצע בדיקות פיזיקליות מדוקדקות הכוללות הערכת גמישות עמוד השדרה, טווח התנועה, ובדיקות נוירולוגיות כדי לזהות האם ישנם לחצים על העצבים. במקרים בהם יש חשד לבלט משמעותי או פריצה, הרופא ימליץ על בדיקות דימות כמו MRI, שמספקות תמונה ברורה ומדויקת של מצב הדיסק והחוליות. האבחון המדויק הוא קריטי לא רק כדי לזהות את הבלט, אלא גם כדי להבין את היקפו, מיקומו, ואת ההשפעה שהוא יוצר על העצבים. לאחר האבחון, ניתן להחליט על המשך הטיפול המתאים, בהתאם לחומרת המצב ולתסמינים שהמטופל חווה.


אפשרויות טיפול בבלט דיסק

הטיפול בבלט דיסק גב תחתון משתנה ממטופל למטופל, ומושפע מחומרת התסמינים וההשפעה על התפקוד היומיומי. ברוב המקרים, הטיפולים הראשוניים יהיו שמרניים, ויכללו מנוחה מבוקרת ותנועה מתונה על מנת להקל על הלחץ המופעל על הדיסק והעצבים. חשוב גם להימנע מפעולות פיזיות מאומצות שעלולות להחמיר את המצב. במקרים קלים, שינויים בהרגלי הפעילות הגופנית והתרגול האישי, יחד עם מנוחה תקינה, יכולים להקל על המצב ולהחזיר את הגוף לתפקוד רגיל.

אם הכאב נמשך, ייתכן ויהיה צורך בטיפול תרופתי, כולל תרופות אנטי דלקתיות או משככי כאבים. במקרים חמורים יותר, זריקות סטרואידים עשויות להילקח בחשבון כדי להפחית את הדלקת באזור הפגוע ולהקל על הלחץ העצבי. טיפולי פיזיותרפיה שמותאמים אישית, גם הם חלק מרכזי בטיפול בבלט דיסק, במטרה לחזק את השרירים התומכים בעמוד השדרה ולשפר את היציבה והגמישות.


ניתוח – האם תמיד נדרש?

במקרים חמורים מאוד, בהם הטיפולים השמרניים לא מועילים, והמטופל סובל מהחמרה מתמדת בתסמינים או אף ליקויים בתפקוד היום-יומי, ייתכן והרופא ימליץ על ניתוח. ניתוחים לטיפול בבלט דיסק נעשים בעיקר במקרים בהם יש פגיעה עצבית משמעותית, והמטופל חווה תסמינים כגון חולשה קשה, חוסר שליטה על תפקוד שלפוחית השתן או מעיים, או כאב בלתי נסבל שאינו מגיב לטיפול שמרני. במהלך הניתוח, מסירים חלק מהדיסק הבולט במטרה להקל על הלחץ על העצבים ולהחזיר את התפקוד התקין. עם זאת, ניתוח מהווה פתרון אחרון לאחר מיצוי כל האפשרויות השמרניות.


מניעת בלט דיסק גב תחתון

למרות שבלט דיסק גב תחתון יכול להיות תוצאה טבעית של תהליך ההזדקנות, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט כדי להפחית את הסיכון להיווצרותו או להחמרת המצב. שמירה על משקל גוף תקין יכולה למנוע עומס נוסף על עמוד השדרה. פעילות גופנית סדירה המיועדת לחיזוק שרירי הליבה, הגב והבטן תומכת ביציבות ובתפקוד התקין של עמוד השדרה. גם שימוש נכון בגוף בעת הרמת משאות ושמירה על יציבה נכונה במהלך ישיבה יכולים להפחית משמעותית את העומס על הדיסקים ולמנוע שחיקה מוקדמת.


מתי כדאי לפנות לייעוץ רפואי?

כאשר אתה חווה תסמינים של בלט דיסק גב תחתון, כגון כאב גב שמקרין לרגליים או תחושת נימול ברגליים, חשוב לפנות לייעוץ רפואי במהרה. התעלמות מהתסמינים עלולה להחמיר את המצב, ולעיתים אף לגרום לנזקים ארוכי טווח. חשוב לקבל ייעוץ מקצועי בזמן כדי למנוע סיבוכים ולהתחיל בתהליך שיקום מתאים. רופא מומחה יוכל להמליץ על דרכי טיפול שיתאימו למצבך הבריאותי האישי, בין אם מדובר בטיפול שמרני או בניתוח.


האם ניתן לשפר את איכות החיים?

גם אם אובחנת עם בלט דיסק גב תחתון, אין זה אומר שעליך להשלים עם הכאב. בעזרת שילוב של טיפולים מותאמים אישית ואורח חיים בריא, ניתן לשפר משמעותית את איכות החיים ולהימנע מכאבים כרוניים. חשוב לפנות לרופא מומחה לגב תחתון שיספק לך ייעוץ מקצועי וילווה אותך בתהליך הטיפול והשיקום.


הזמן ייעוץ עכשיו וקבל מענה מותאם אישית!

אל תתעלם מהכאב. פנה אלינו עוד היום לייעוץ רפואי מקצועי, ונשמח לסייע לך במציאת הפתרון הטוב ביותר עבורך. בעזרת טיפול נכון, ניתן לשפר את איכות החיים ולהימנע מסיבוכים בעתיד.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833