מרפאה אורתופדית
ד"ר יוסף בלאט M.D

שריר האישיאס – הכאב והדרכים להקל עליו

שריר האישיאס

תוכן עניינים

שריר האישיאס הוא מרכיב מרכזי בתופעה של כאבים בגב התחתון המקרינים לרגליים. כאשר ישנה בעיה בשריר הזה, העצב הסיאטי שמתחיל בגב התחתון ועובר דרך הישבן והרגליים עד לכפות הרגליים עלול להיפגע. העצב הסיאטי הוא העצב הארוך והעבה ביותר בגוף, וכתוצאה מלחץ על שריר זה, הכאב עלול להיות חריף ולהתפשט במורד הרגליים. מצב זה, המכונה "אישיאס," יכול להקשות על התפקוד היומיומי, לגרום לקושי בתנועה ולהשפיע באופן ישיר על איכות החיים.

הכאב שנגרם כתוצאה מלחץ על העצב הסיאטי עלול להיות בלתי נסבל, והוא נובע בעיקר מגירוי השריר או העצב. הכאב יכול להופיע בפתאומיות לאחר פציעה או בצורה הדרגתית בעקבות ניוון שרירי או בעיות ניווניות. השריר עצמו ממוקם עמוק בגוף, מה שהופך את הטיפול בו למאתגר יותר ודורש גישה ייחודית ושיטתית.

בגלל היותו שריר כה חיוני לאיזון תנועת הגוף ולתפקוד התנועה ברגליים, בעיות בשריר האישיאס מצריכות התייחסות רפואית רצינית. רוב האנשים חווים כאבים חריפים כאשר השריר נפגע, ולעיתים הכאב מלווה בתחושת נימול או חולשה ברגליים, מה שמגביל את היכולת לבצע פעולות יומיומיות פשוטות כמו הליכה או ישיבה ממושכת.


מהו שריר האישיאס?

השריר אינו עוסק רק בתנועת הרגליים, אלא גם בתמיכה בעמוד השדרה והאגן. כשהעצב הסיאטי נפגע כתוצאה מלחץ על השריר, נגרמת תחושת כאב שנעה בין כאב חד בגב התחתון לבין הקרנה לרגליים. השריר תומך ביציבות ובשיווי המשקל של הגוף, מה שהופך אותו לאחד מהשרירים החשובים ביותר לפעילות הגוף.

כאשר שריר האישיאס נפגע, התסמינים יכולים להיות רבים ומגוונים. ייתכן שהכאב יתחיל בצורה מתונה ויתגבר ככל שעובר הזמן, והכאב עלול להחמיר בזמן ביצוע פעולות כמו הרמת משקל כבד, כיפוף או אפילו ישיבה ממושכת. כמו כן, תופעה נפוצה נוספת היא תחושת נימול או דקירות ברגליים, ולעיתים גם חוסר תחושה מלא.

בשל מורכבותו ומיקומו של השריר, הטיפול בו דורש אבחון מדויק ושימוש בטכניקות טיפול ייחודיות שמטרתן להקל על הלחץ המופעל על העצב. הטיפולים נעים בין שיטות שמרניות כמו פיזיותרפיה לבין טיפולים מתקדמים במקרים חמורים יותר, כמו ניתוחים.

שריר האישיאס
שריר האישיאס


מה גורם לכאבים בשריר האישיאס?

כאבים בשריר האישיאס יכולים להיגרם ממספר גורמים שונים, כולם קשורים לפעילות העצב הסיאטי והלחץ המופעל עליו. גורם שכיח אחד הוא פריצת דיסק, מצב שבו הדיסק הבין-חולייתי בעמוד השדרה נפרץ ולוחץ על העצב הסיאטי. התוצאה היא כאב חזק שמקרין מהגב התחתון לרגליים. בנוסף, היצרות תעלת השדרה, שבה נגרמת הצרה של התעלה המגנה על חוט השדרה, יכולה לגרום גם היא ללחץ על העצב.

שינויים ניווניים בעמוד השדרה, תופעה נפוצה בקרב אנשים מבוגרים, יכולים גם הם להוביל לכאבים בשריר האישיאס. ככל שהגוף מתבגר, הדיסקים בין חוליות עמוד השדרה נשחקים ונעשים פגיעים יותר, מה שעלול לגרום ללחץ על העצב ולהוביל לכאב. במקרים אלו, הכאב יכול להיות חזק מאוד ולשבש את התפקוד היומיומי.

בנוסף, פציעות גופניות חמורות כתוצאה מתאונות, חבלות ספורט או נפילות יכולות לגרום ללחץ ישיר על שריר האישיאס. הכאב במקרים אלה עלול להופיע מיד לאחר הפציעה או להתפתח בהדרגה. חשוב לזכור שגם מתח נפשי מתמשך או ישיבה ממושכת בתנוחה לא נכונה עשויים לגרום לכאבים בשריר האישיאס.


מהם התסמינים של כאבים בשריר?

הכאב בשריר האישיאס מתאפיין לרוב בתחושת הקרנה מהרגל התחתונה, אך הוא יכול להופיע בצורות שונות. הכאב בדרך כלל מקרין לרגל אחת, מתחיל בגב התחתון ומגיע עד לכפות הרגליים. תחושת הכאב היא לרוב חדה ועוצמתית, אך במקרים מסוימים היא יכולה להיות מתונה ומלווה בתחושת נימול או דקירות. חוסר תחושה ברגל או חולשה הם סימנים לכך שהמצב החמיר, וחשוב לטפל בו בהקדם.

תסמינים נוספים של כאבים בשריר האישיאס כוללים החמרת הכאב בישיבה ממושכת, התכופפות או הליכה. כאב זה נובע מהלחץ המוגבר המופעל על העצב כאשר הגוף נמצא בתנוחה שמפעילה מתח על האזור הפגוע. אצל חלק מהסובלים משריר האישיאס, גם עמידה או תנועה פתאומית עלולות להגביר את הכאב.

כאבים בשריר האישיאס עלולים להופיע ולהחמיר עם הזמן, ובמקרים מסוימים הם עלולים לגרום לחולשה בשרירי הרגליים, מה שמקשה על ההליכה והפעילות היומיומית. חשוב לפנות לרופא אם התסמינים אינם נעלמים או מחמירים על מנת לקבל אבחון מדויק ולהתאים טיפול.


אבחון כאבים בשריר

אבחון כאבים בשריר האישיאס מתבצע באמצעות בדיקות פיזיות, היסטוריית המטופל ובדיקות הדמיה כמו MRI, רנטגן או CT. הבדיקות נועדו לזהות את מקור הכאב ולשלול מצבים אחרים שיכולים לגרום ללחץ על העצב הסיאטי. לאחר האבחון, ניתן לפתח תוכנית טיפול מותאמת אישית בהתאם לחומרת המצב.


טיפולים שמרניים בשריר האישיאס

ברוב המקרים, ניתן לטפל בכאבים בשריר האישיאס באמצעות טיפולים שמרניים שמטרתם להקל על הכאב ולהפחית את הדלקת באזור הפגוע. פיזיותרפיה היא אחת השיטות היעילות ביותר לטיפול בכאבים בשריר האישיאס. תרגילי פיזיותרפיה מותאמים אישית מחזקים את השרירים התומכים בעמוד השדרה, משפרים את הגמישות ומפחיתים את הלחץ על העצב הסיאטי.

בנוסף, תרופות נוגדות דלקת כמו איבופרופן יכולות לסייע בהפחתת הדלקת והכאב. טיפול נוסף שיכול לסייע הוא שימוש בכריות חימום או שקיות קרח על אזור הכאב, המסייעות בהרגעת השרירים המכווצים ובהפחתת הכאב.


טיפולים מתקדמים לכאבים

במקרים חמורים שבהם הטיפולים השמרניים אינם מספקים הקלה מספקת, ייתכן שיהיה צורך בטיפולים מתקדמים יותר. הזרקות סטרואידים לאזור הפגוע בעמוד השדרה יכולות להקל על הדלקת והכאב בצורה משמעותית. הזרקות אלו מכוונות ישירות לאזור שבו נמצא הלחץ על העצב ומפחיתות את הדלקת באופן יעיל.

במקרים נדירים שבהם הטיפולים האחרים אינם מצליחים להביא להקלה, ייתכן שיהיה צורך בשקילת ניתוח. ניתוח לשחרור הלחץ מהעצב נעשה לרוב כאשר יש פריצת דיסק חמורה או כאשר הכאב אינו מגיב לטיפולים שמרניים.


טיפולים טבעיים לכאבים

מעבר לטיפולים הקונבנציונליים, קיימות גם שיטות טבעיות להקלת הכאב. יוגה ומתיחות משפרות את הגמישות והיציבה ומפחיתות את הלחץ על העצב הסיאטי. דיקור סיני יכול לעזור בהפחתת הכאב דרך שיפור זרימת הדם ושחרור אנרגיה באזורים הנפגעים.

סובלים מכאבים בשריר האישיאס? פנו אלינו לייעוץ מקצועי שיעזור לכם להקל על הכאב ולחזור לתפקוד היומיומי בקלות.

מדריכים נוספים לשיפור הבריאות

שתפו:

לקביעת תור לאורתופד

הדרך המהירה ביותר לקבוע תור היא להתקשר למרפאה

אם תרצו שיחזרו אליכם מהמרפאה אנא השאירו פרטים

שימו לב: ד"ר בלאט מקבל במרפאה במודיעין באופן פרטי בלבד. במידה ואתם מבוטחים בקופ"ח מאוחדת תוכלו לקבוע תור למרפאה בירושלים באמצעות האפליקציה של הקופה או במוקד מאוחדת במספר *3833